Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Hramba delnic ne bo več zastonj

Številni so jih zamenjali za delnice in druge vrednostne papirje, jih shranili na registrskih računih pri KDD-ju in nanje pozabili. Še to poletje je imel registrski račun vsak četrti Slovenec, vsi skupaj so imeli pri KDD-ju 700 milijonov evrov premoženja. Imetniki vrednostnih papirjev morajo zdaj svoje premoženje prenesti na plačljive trgovalne račune pri 17 licenciranih bankah in borznoposredniških družbah. 105.000 imetnikov je to do zdaj že storilo, na banke in borzne hiše so skupaj prenesli za 200 milijonov evrov delnic.

Več o možnostih in pasteh za imetnike vrednostnih papirjev v oddaji Točka preloma na 3. sporedu TV Slovenija ob 20.30 z voditeljico Janjo Koren in gostoma Žigom Kosijem iz Agencije za trg vrednostnih papirjev in Blažem Hribarjem s Pokojninske družbe A.

Po podatkih NLB-ja je samo na njihove trgovalne račune okoli 15.000 vlagateljev preneslo 50 milijonov evrov. Kot pojasnjuje Mitja Tomažinčič z NLB-ja, prevladujejo tržni likvidnostni papirji iz 1. kotacije ljubljanske borze, nekaj je tržnih nelikvidnih papirjev, v obeh primerih pa se imetniki večinoma odločijo za takojšnjo prodajo, če znesek prodaje presega stroške prenosa in posredovanja pri prodaji. Pričakujejo, da bo pri njih do konca leta opravilo prenose vrednostnih papirjev okoli 100.000 vlagateljev. Za prenos delnic zaračunajo dva evra, za prodajo 25 evrov, za enoletno vodenje in vzdrževanje računa pa pet evrov. Po analizi Društva malih delničarjev spadajo skupaj s SKB-jem in DBS-jem med najugodnejše ponudnike.
500 milijonov evrov neprenesenega
220.000 imetnikov vrednostnih papirjev pa se še ni odločilo za prenos in ima na registrskih računih pri KDD-ju za okoli 500 milijonov evrov premoženja. Največ imetnikov - več kot 30.000 - ima delnice KS Finančne naložbe, sledijo računi z delnicami Zavarovalnice Triglav - dobrih 19.000 imetnikov, skoraj 18.000 imetnikov ima delnice Petrola, slabih 17.000 pa delnice Krke.
Po podatkih KDD-ja ima 119.000 vlagateljev premoženje vredno manj kot sto evrov. In kakšne možnosti imajo vlagatelji? Osnovne so tri, vse so povezane z določenimi stroški. Ob prenosu delnic na trgovalne račune bank in borznoposredniških hiš lahko delnice prodajo ali jih hranijo na računu, lahko jih tudi prenesejo na drugo osebo. Če so delnice vredne le nekaj deset evrov, se jim lahko odpovedo, a tudi to ni zastonj. Za overovitev podpisa morajo plačati tri evre.
V korist demografskega sklada
Opuščene delnice naj bi prenesli v prihodnji demografski sklad. Če imetniki vrednostnih papirjev ne storijo nič, se njihovo premoženje prenese na sodni depozit, imetniki pa imajo pet let časa, da si premislijo in papirje prevzamejo. V nasprotnem primeru bodo prešli v last države. Agencija za trg vrednostnih papirjev ob tem opozarja vlagatelje, naj dobro premislijo, komu bodo zaupali svoje premoženje. Pojavljajo se namreč ponudniki brez licenc z na videz vabljivimi pogoji, ki pa so lahko na koncu škodljivi za vlagatelje.
Pazljivost pri odločanju, ali delnice prodati, obdržati ali jih opustiti, svetuje tudi Zveza potrošnikov Slovenije, ključna pri odločitvi je informacija o stroških, pri čemer so ceniki ponudnikov precej zapleteni in težko razumljivi, razlike med ponudniki pa so lahko zelo velike.

Hramba delnic ne bo več zastonj