NLB je Infondu Holdingu zasegel delnice Mercatorja in Pivovarne Laško ter jih prodal. Foto: MMC RTV SLO
NLB je Infondu Holdingu zasegel delnice Mercatorja in Pivovarne Laško ter jih prodal. Foto: MMC RTV SLO
NLB
Infond Holdingu se način prodaje, ki sta ga izbrali NLB in Banka Celje zi neobičajen v poslovnih krogih. Foto: NLB
Evri
Infondove izgube presegajo polovico osnovnega kapitala družbe. Foto: MMC RTV SLO

Ugotovitvenega sklepa sicer družba še ni sprejela, saj. kot so pojasnili, računovodski izkazi temeljijo na v javnosti objavljenih podatkih. Kot so zapisali v družbi, je po teh podatkih izguba tekočega leta skupaj s prenesenimi izgubami presega polovico osnovnega kapitala družbe. Te izgube pa ni mogoče pokriti z bremenom, prenesega dobička ali rezerv.

Insolventnost po prodaji deležev
Infond Holding je insolventen postal po tem, ko je NLB prodal zasežene delnice Pivovarne Laško in Mercatorja, kar je Infondu Holdingu povzročilo 70-milijonsko izgubo. Prodajo so v Infond Holdingu označili kot neprijetno presenečenje, poudarili pa so, da je družba s tako prodajo oškodvana, oškodovani pa naj bi bili tudi upniki in delničarji. Z odvetniki tako že iščejo pravne poti.

V družbi Infond Holding d.d. smo neprijetno presenečeni spričo nenavadnih potez NLB d.d. in Banke Celje d.d.. Način prodaje, ki sta ga izbrali obe banki, je neobičajen v poslovnih krogih. Po našem prepričanju bi bilo ob primernem načinu prodaje delnic možno doseči bistveno višjo ceno za prodane delnice. Zato domnevamo, da so obe banki vodili drugi in ne poslovni razlogi. Družba Infond Holding d.d. je s takšno prodajo oškodovana, prav tako ostali upniki in delničarji. Skupaj z odvetniki proučujemo možne pravne poti za rešitev nastale situacije.
Iz sporočila za javnost Infonda Holdinga

Ugotovitveni sklep o nastopu razloga insolventosti bo sicer sprejet, ko bo družba pridobila vsa relevantna dejstva. V mesecu dni po ugotovitvi bo tudi pripravila ustrezno poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja in ga predložila nadzornemu svetu. Nadzorniki so sicer o stanju že obveščeni, po uradni ugotovitvi insolventnosti pa bo sklicana še izredna seja.


Neimenovani vir iz NLB-ja je za Finance povedal, da naj bi bilo ključno predvsem to , da se zastavljeno premoženje čim prej vzame iz Infonda Holdinga. "Deleže je treba od Boška Šrota odmakniti ne le upravljavsko, ampak tudi lastniško. Da se zaradi lastniških rokad v verigi Infonda Holdinga ali zaradi morebitnega stečaja ne zgodijo kakšna prepoved razpolaganja z delnicami ali novi zapleti," je še dodal vir iz NLB-ja.

Nova lastnika svežnjev delnic Mercatorja in Pivovarne Laško, ki ju je NLB junija zaradi nevračila posojila zasegla Infond Holdingu in v sredo prodala na Ljubljanski borzi, sta družbi Fin-Do, ki je v stoodstotni lasti NLB, in Publikum Fin.

Odvzem zaradi nesposobnosti odplačevanja

Kot je znano, je delnice Mercatorja in Pivovarne Laško Nova Ljubljanska banka zasegla junija, saj Infondu Holdingu ni uspelo plačati 130 milijonov evrov posojila. Prodaja zaseženih deležev se nadaljujeje tudi danes, svežnja naj bi zasegla tudi Abanka Vipa, zavarovanja pa naj bi unovčil še NKBM.