Nemški kancler Olaf Scholz je po odločitvi Intela zatrdil, da ameriški proizvajalec čipov še naprej ostaja zavezan proizvodnji v Nemčiji. Foto: EPA
Nemški kancler Olaf Scholz je po odločitvi Intela zatrdil, da ameriški proizvajalec čipov še naprej ostaja zavezan proizvodnji v Nemčiji. Foto: EPA

Gradnja novega proizvodnega obrata v mestu Magdeburg na vzhodu Nemčije bi se morala začeti lani, a je zaradi visoke inflacije, ki je sledila izbruhu vojne v Ukrajini, projekt zastal.

Junija lani sta Intel in nemška vlada po večmesečnih pogajanjih sprejela dogovor, s katerim se je Berlin zavezal, da bo proizvajalcu računalniških čipov zagotovil subvencijo v vrednosti skoraj deset milijard evrov za postavitev obrata. Gre za tretjino vrednosti celotnega projekta.

Intel je junija lani prav tako naznanil načrte za izgradnjo obrata na Poljskem, kjer bodo sestavljali in testirali mikroprocesorje. Ameriško podjetje je od poljske vlade prejelo 1,6 milijarde evrov za postavitev tovarne v bližini Vroclava.

Kot je v ponedeljek sporočil glavni izvršni direktor Intela Pat Gelsinger, bodo projekte na Poljskem in v Nemčiji glede na pričakovano povpraševanje na trgu prestavili za približno dve leti. "Pred kratkim smo povečali zmogljivosti v Evropi prek naše tovarne na Irskem, ki bo v bližnji prihodnosti ostala naše vodilno evropsko središče," je pojasnil.

Ta napoved predstavlja velik udarec za nemško in poljsko vlado, ki sta z omenjenima projektoma želeli spodbuditi svoji nacionalni industriji.

Nemška vlada je to obvestilo sprejela z razočaranjem, je v odzivu dejal nemški kancler Olaf Scholz. Ob tem je izrazil prepričanje, da gre za koristen projekt, ki si zasluži nadaljnjo podporo.

Evropska unija si je v okviru prizadevanj za večjo tehnološko neodvisnost od Kitajske zadala prednostno nalogo, da v Evropo privabi čim več proizvajalcev računalniških čipov. V ta namen je odobrila za več milijard evrov subvencij.