Darsovi nadzorniki bodo poostreno nadzirali vozila in njihova vetrobranska stekla. Foto: BoBo
Darsovi nadzorniki bodo poostreno nadzirali vozila in njihova vetrobranska stekla. Foto: BoBo

Kazen lahko znaša med 300 in 800 evri.
Nadzor se izvaja na počivališčih, bencinskih servisih, izvozih s cestninskih cest, pa tudi med samo vožnjo, je pojasnil Dean Polc z Darsa. Nadzorno vozilo lahko tudi zapelje pred vozilo, ki ga želi ustaviti, ter ga s svetlobno tablo in modrimi lučmi pospremi na varno mesto, kjer opravi postopek nadzora.
Ob tem je Polc dejal, da bo nadzora na cestninskih postajah v prihodnje vse manj, saj Dars ruši betonske otoke. Cestninski nadzorniki so lani zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet izdali skupno skoraj 44.000 plačilnih nalogov.
Čedalje več vinjet na vetrobranskih steklih
Število kršilcev se tako iz leta v leto zmanjšuje. V letu 2011 je bilo izdanih 49.000, leta 2010 51.000, leta 2009 52.000 plačilnih nalogov, v drugi polovici leta 2008, odkar so vinjete v uporabi, pa okoli 16.000.
Med kršilci je največ tujcev, a se struktura kršilcev spreminja glede na sezono. V večini primerov so prekrškarji tisti, ki sicer poznajo način cestninjenja v Sloveniji, vendar se namerno izogibajo plačilu cestnine in tvegajo vožnjo brez vinjete. Ponarejenih vinjet medtem ni več na trgu.
Dars zaslužil skoraj 140 milijonov evrov
Cestninski nadzorniki Darsa na mestu prekrška vozniku izrečejo kazen 300 evrov, ki jo je za polovično ceno mogoče poravnati v osmih dneh. O višjih globah, med 300 in 800 evri, pa v posameznem primeru odloča pristojno sodišče.
Kljub manjši prodaji letnih vinjet je Dars lani zaradi večje prodaje mesečnih in tedenskih vinjet v primerjavi z letom 2011 imel za 1,5 milijona evrov več prihodkov. Skupno 138,5 milijona evrov, ki se stekajo neposredno v proračun države.