Izračunavanje plač je, kot kaže, težavna naloga v kar 206 podjetjih, v katerih je večinska lastnica država. Foto: MMC RTV SLO
Izračunavanje plač je, kot kaže, težavna naloga v kar 206 podjetjih, v katerih je večinska lastnica država. Foto: MMC RTV SLO

V le 36 primerih je bilo izplačilo plač pravilno, v nekaterih izmed teh primerov pa so si direktorji po razkritju plače direktorja Pošte Slovenije Aleša Hauce plače znižali kar sami.

Nekateri pohiteli in si plače znižali sami?
Sami naj bi si plače znižali v Loteriji Slovenija in Novi kreditni banki Maribor, je poročal POP TV. V banki vztrajajo, da je pri njih "vse po črki zakona", direktor Matjaž Kovačič pa naj bi po poročanju komercialne televizije svojo plačo pred kratkim s 13.600 bruto znižal na 10.450 bruto. V banki tega niso ne potrdili ne zanikali.

Po mnenju predsednika Združenja Menager Aleksandra Svetelška so za previsoke plače odgovorni nadzorniki. Te lahko država oglobi z od 4.000 do 5.000 evrov (po nadzorniku), kar bi, če bi se tega dosledno držala, v državno blagajno po izračunih prineslo več kot tri milijone evrov.

Dejstvo, da so si nekateri direktorji plače znižali kar sami, po mnenju ministrice za gospodarstvo Darje Radić pomeni, da je interpretacija zakona, kot ga razlaga ministrstvo, pravilna in "da so se družbe po preverjanjih odločile, da je bolj modro, da uskladijo svoje plače z zakonom".

Kaj čaka 'krive' nadzornike
Kakšni bodo ukrepi za nadzornike, ki so omogočali izplačevanje previsokih plač, smo ministrstvo pred kratkim povprašali tudi v MMC-ju, a so nam odgovorili, da postopka do zaključka ne bodo komentirali. Kljub vsemu ne moremo mimo vprašanja, ali bodo tudi nadzornike 206 domnevno "krivih" družb v večinski državni lasti doletele enake sankcije kot nadzornike Pošte Slovenije. Te je, kot je znano, vlada (na predlog Darje Radić, gospodarske ministrice) razrešila, najverjetneje pa jih čaka tudi globa.