Japonska s pozitivnim obračunom spet lahko lažje zadiha. Foto: EPA
Japonska s pozitivnim obračunom spet lahko lažje zadiha. Foto: EPA
Naslednji korak je zbuditi pri potrošnikih povpraševanje. Foto: EPA

Japonsko gospodarstvo je od aprila do junija letos pridobilo 3,7 odstotka, kar je prvič v 15 mesecih, da je drugo največje gospodarstvo na svetu zaznamovalo pozitivno rast.

Novice je bila objavljena po tem, ko sta Francija in Nemčija prejšnji teden presenetili ekonomiste z 0,3-odstotno rastjo za drugo četrtletje.

Dejstvo, da kaže znake okrevanja Japonska - ki jo je kriza zaradi njene odvisnosti od izvoza najbolj prizadela -, vzbuja pri ekonomistih previden optimizem, da je najhujše pri globalni recesiji minilo.

"Naše gospodarstvo se je soočilo z najnižjo točko globalnega povpraševanja, kar je zmanjšalo naš dobiček od izvoza ... Še posebej pri industriji visoke tehnologije in osnovnih surovinah, kakršne so kemični preparati, jeklo itd.," razlaga Hiromiči Širakava, vodilni japonski ekonomist pri Credit Suissu.

Zgodovinski rešilni sveženj
Japonski BDP je v trimesečnem obdobju zrasel za slab odstotek, trgovanje pa je naraslo za 1,6 odstotka. Te pozitivne številke zaznamujejo konec najhujše recesije na Japonskem od konca 2. svetovne vojne dalje. Japonski BDP je v četrtletju med januarjem in marcem padal z rekordno hitrostjo in se je znašel kar 15,4 odstotka nižje od istega obdobja lani.

Japonsko gospodarstvo je vlada maja reševala z zgodovinskim, 150 milijard dolarjev vrednim stimulativnim svežnjem, ki je med drugim vključeval finančno podporo za nezaposlene, pomoč podjetjem v težavah, promocijo zelenih industrij in celo vrsto davčnih olajšav. "V preteklosti so vlade že večkrat uporabile davčne olajšave in fiskalne stimulacije pa ni delovalo, a tokrat je," je povedal Širakava.

Ekonomisti pričakujejo, da bo BDP do konca leta še naprej zmerno rasel, še posebej s pričakovanim pozitivnim preobratom v avtomobilski industriji to četrtletje. Vprašanje pa ostaja, ali se okrevanje lahko nadaljuje tudi po novem letu, ko se stimulativni sveženj izteče. "Japonsko gospodarstvo je še vedno precej občutljivo na globalno povpraševanje ... In da bi povpraševanje potrošnikov raslo samo od sebe, se še vedno zdi malo verjetno," priznava Širakava.