Boštjan Jazbec pravi, da bodo predpostavke dokončno znane šele, ko bodo objavili rezultate stresnih testov. Foto: BoBo
Boštjan Jazbec pravi, da bodo predpostavke dokončno znane šele, ko bodo objavili rezultate stresnih testov. Foto: BoBo
Banka Slovenije razkrila nič

"Ta metodologija bo uporabljena tudi v primeru ocenjevanja obremenitvenih testov in pregleda kakovosti aktive 128 bank v evroobmočju v naslednjem letu," je za TVS povedal Boštjan Jazbec, guverner BS-ja in dodal, kar je po njegovih besedah potrdil predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi. Jazbec je še dejal, da bodo predpostavke dokončno znane šele, ko bodo objavili rezultate stresnih testov.

"Sporočilo je prazno"
Kot je znano, je ekonomist Jože P. Damijan na blogu zapisal, da je sporočilo, v katerem je Banka Slovenije razkrila metodologijo, prazno in da bi bilo pomembno vedeti, kakšne predpostavke se bodo uporabile v stresnem testu slovenskih bank. To je po njegovem zapisu pomembno zato, "ker je od tega odvisno, kakšna bo potreba po kapitalski injekciji bankam".

Iz Banke Slovenije so v sredo sicer sporočili, da stresni testi (ti se izvajajo v 10 slovenskih bankah) zajemajo tri pomembna področja: obširen pregled kakovosti sredstev - tako imenovan AQR-pregled - "Bottom up" stresne teste in "Top down challenge". Pregled poteka v skladu z načrtom, objava rezultatov pa je predvidena do konca leta, so še sporočili iz banke.

10 bank pod drobnogledom
Poleg treh sistemsko pomembnih bank oz. bančnih skupin - NLB, NKBM, Abanka - so v pregled vključene še Gorenjska banka, Banka Celje, Unicredit banka Slovenije, Hypo Alpe Adria Bank, Raiffeisen bank, Probanka in Factor banka; zadnji dve v skladu s postopkom nadzorovanega prenehanja poslovanja z začetka septembra le v omejenem obsegu.

Banka Slovenije razkrila nič