Pogodba za prodajo Mercatorja je sklenjena pod odložilnim pogojem pridobitve soglasja za prodajo urada za varstvo konkurence, kamor je Infond Holding zahtevo že vložil. Foto: MMC RTV SLO
Pogodba za prodajo Mercatorja je sklenjena pod odložilnim pogojem pridobitve soglasja za prodajo urada za varstvo konkurence, kamor je Infond Holding zahtevo že vložil. Foto: MMC RTV SLO

Pridobiti denar za nakup deleža v Mercatorju za družbo ni nobena težava, saj deluje pod okriljem ene od večjih avstrijskih bank (RCB).

Marko Jovič
Miroslav Mišković
Poznavalci se sprašujejo, ali bo končni kupec 23 odstotkov mecatorj srbska Delta, ki jo vodi Miroslav Mišković (na fotografiji). Foto: EPA
Kaj oz. kdo je Infond Holding?
Odprodaja Mercatorja

Jovič meni, da Boško Šrot oz. njegov Infond Holding nima namena za vedno prodati Mercatorjevih delnic, temveč da se je za ta ukrep odločil zato, da bi se izognil pritiskom regulatorjev trga, ki preiskujejo morebitno nedovoljeno koncentracijo pri lastništvu največjega slovenskega trgovca.

Kot je znano, bo lahko družba Raishop Holding (hčerinsko podjetje Raiffeisen Investmenta z Dunaja) delnice Mercatorja od Infond Holdinga kupila le, če bo ta dobil soglasje urada za varstvo konkurence. Na voljo naj bi bile ti možnosti: da urad soglasja Infondu ne izda, da soglasje izda, a ne prekine postopka ugotavljanja nedovoljene koncentracije, ali da urad prodajo odobri in prekine postopke proti Infondu, povezane z Mercatorjem. Katera možnost bi bila po vašem mnenju najustreznejša in zakaj?
O potezah urada se je težko opredeljevati, kajti enako mogoče so prav vse kombinacije.

Nekateri poznavalci menijo, da je bil Raishop Holding ustanovljen zgolj za "parkiranje" delnic Mercatorja.


Verjetno gre za t. i. repo posel, ki s tehničnega vidika ni nič spornega, saj je to normalna praksa v finančnem svetu. Težava pa se pojavi, če obstaja še kak drug dokument, kjer se skrivajo podrobnosti posla, ki jih zainteresirana javnost v zadnjem dnevu ugiba.

Nekateri, ki niso pozabili, da je bila pri zadnjih nakupih deležev Mercatorja v igri srbska družba Delta Holding, menijo, da obstaja velika možnost, da bodo končni kupci 23-odstotnega deleža Mercatorja pravzaprav Srbi. Se strinjate s takšnimi napovedmi?
Med ugibanji, zakaj je Infond Holding prodal delež zgoraj omenjeni družbi, se pojavljajo tudi dejansko končni kupci omenjenega deleža, saj tudi sam ne verjamem, da bi družba želela postati strateški lastnik Mercatorja. V javnosti se pojavljata kot mogoča kupca tako srbska Delta kakor tudi francoski Carrefour, vendar je tudi tukaj težko verjeti, da bi se Infond Holding oz. njegov največji lastnik odločil za vedno prodati navedeni delež. Poteza Infond Holdinga je po mojem mnenju v največji meri posledica pritiskov regulatorjev trga in morebitnih bodočih tožb.

Na podlagi česa lahko Raishop Holding dobi dovolj visoko posojilo za nakup 23 odstotkov Mercatorja, vrednega 260 mio. evrov?
Pridobiti denar za nakup deleža v Mercatorju za družbo ni nobena težava saj deluje pod okriljem ene od večjih avstrijskih bank (RCB). Od tu poteka tudi t.i. kreditna linija za posle te vrste.

Je prodaja Mercatorja od Infond Holdinga smiselna - se splača? Je 300 evrov za delnico dobra ponudba, glede na to, da je delnica na trgu vredna okoli 250 evrov?
Infond Holding deluje na tržnih principih v smislu doseganja oz. maksimiziranja dobička. V tem trenutku, ko je delnica Mercatorja vredna okoli 250 evrov, prodaja pa je znašala 300 evrov na delnico, se zdi, da so vseeno dosegli dobro ceno, vendar glede na relativno velik delež v Mercatorju bi vseeno lahko pričakoval višjo ceno, še posebej, ker je Infond Holding za 12,56-odstotni delež, ki ga je imel v lasti Istrabenz, odštel 369 evrov za delnico. Torej, če se vrnem na prvi stavek. Domnevati je mogoče, da če bi bil Raishop Holding končni kupec, bi bila cena delnice verjetno višja, postopek prodaje pa drugačen. Lahko se vprašamo tudi, zakaj ni Infond Holding dal deleža na dražbo.

Marjetka Nared

Pridobiti denar za nakup deleža v Mercatorju za družbo ni nobena težava, saj deluje pod okriljem ene od večjih avstrijskih bank (RCB).

Marko Jovič
Kaj oz. kdo je Infond Holding?
Odprodaja Mercatorja