Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sedemodstotna inflacija v območju evra

Območje z evrom je aprila na letni ravni zaznalo sedemodstotno inflacijo, potem ko so se cene življenjskih potrebščin marca zvišale za 6,9 odstotka, v prvi oceni ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. Inflacijo so tudi tokrat najbolj poganjale visoke cene hrane in pijače.

Sveže objavljeni podatki bodo podlaga tudi svetu Evropske centralne banke, ki bo v četrtek odločal o novem zvišanju obrestnih mer v evrskem območju. To poleg visokih cen nepremičnin še naprej zmanjšuje kreditno sposobnost prebivalstva in posledično povpraševanje po nepremičninah.

Razmere na področju dostopnosti nepremičnin bi lahko izboljšala pospešena graditev javnih najemnih stanovanj. Ministrstvo za solidarno prihodnost načrtuje, da bo do 2026 zgrajenih pet tisoč, nato pa vsako leto novih tri tisoč oziroma 20 tisoč novih najemnih stanovanj do leta 2030. To se ne bo zgodilo, je na Delovi nepremičninski konferenci povedal ekonomist Jože Damijan. Po njegovem mnenju je realneje javnosti povedati, da jih javni stanovanjski skladi lahko zgradijo 750 na leto, kar bi letno stalo približno 100 milijonov evrov. Da bi ta denar primaknil državni proračun, je zaradi fiskalnega pravila nerealno.

Sorodna novica Inflacija v evrskem območju na letni ravni sedemodstotna

Lahko bi pa financirali drugače. "Stabilna oblika je neki davek, kot je bil včasih, ko je recimo bil en odstotek na plače. Druga možnost je, da se del prihodkov dohodnine zbira za stanovanjsko gradnjo. Še enostavnejša rešitev je, da stanovanjskemu skladu omogočimo, da se financira tudi prek izdaje obveznic. To je ena izmed možnosti," je povedal Damijan.

Izdaja obveznic bi bila najboljša rešitev, vanje bi lahko investirali državljani, ki imajo na računih v bankah več kot 26 milijard, podjetja pa več kot 10 milijard, meni viceguverner Banke Slovenije Primož Dolenc. "Sam denar trenutno enostavno ni težava. Težava so vse preostale zadeve in je treba resno razmisliti, kaj bi lahko naredili. Z neko pravilno politiko lahko razvijemo kapitalski trg, lahko spravimo v pogon vse te silne milijarde posameznikov, ki bi lahko dobili več obresti in bi lahko tudi več trošili."

Sorodna novica Kdo si bo lahko privoščil bivanje v napovedanih več tisoč javnih najemnih stanovanjih?

Tudi če bodo finančna sredstva na voljo, so drugi omejitveni dejavniki, opozarja član uprave NKBM-ja Matej Falatov. "Največjo težavo vidimo v zemljiščih, kjer ni urejena dokumentacija, OPPN-ji in tako naprej, da bi lahko investitorji prihajali dovolj hitro in z dokaj obvladljivimi stroški do gradbenih dovoljenj. Tudi ni kapacitet gradbenikov."

Gradbeniki pravijo, da bi lahko na leto zgradili od 2000 do 3000 stanovanj, kar bi predstavljalo desetino njihove operative, vendar bi morala biti naročila predvidljiva in stalna. Najnovejši podatki tako za Slovenijo kot za Nemčijo kažejo, da se je obseg stanovanjske gradnje letos skrčil.