Kaj svetuje minister Luka Mesec prizadetim delavcem in podjetjem

Oba člena sta v zakonu o delovnih razmerjih. O prvem govori 137. člen, o drugem 165. člen.

Če podjetje ne more obratovati, Mesec predlaga možnost dveh institutov. "Prvi je čakanje na delo. To je 138. člen Zakona o delovnih razmerjih. V tem primeru delavec, če mu delodajalec zaradi višje sile, poslovnih razlogov, poplave, ne more zagotoviti dela, ostane doma in dobi 80 odstotkov plačila. Če je narava proizvodnje takšna, da gre za pisarniško delo, kjer ni treba, da je delavec prisoten na delovnem mestu, obstaja institut dela na domu. V tem primeru se lahko zaposleni dogovorijo z delodajalcem, da lahko delajo od doma, če seveda nimajo doma poplav. Če imajo doma poplave, ki jih morajo reševati, priporočam, da se sklicujejo na enega izmed prejšnjih dveh členov – višja sila ali osebne okoliščine," je še dodal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v Odmevih Plus. O vseh mogočih rešitvah o delu se mora delavec dogovoriti z delodajalcem.

Foto: Spletna stran TAB Mežica
Foto: Spletna stran TAB Mežica

Škoda v gospodarstvu bo ogromna in na vladi že načrtujejo ukrepe. Predstavniki ministrstev za delo, gospodarstvo in finance se bodo jutri sešli z gospodarskimi zbornicami, da skupaj poiščejo kratkoročne rešitve. "Sešli se bomo s predsednikom vlade, da bi poskrbeli za to, da se čim prej začne subvencionirati čakanje na delo in skrajšan delovni čas. Da se omogoči čim bolj nemoten postopek sanacij za podjetja, da ne bodo šla v stečaj. Absolutno pričakujte, da bomo vse sisteme v državi prilagodili, da bomo bistveno odpornejši proti podobnim scenarijem v prihodnosti," je še zagotovil Mesec.

Številna podjetja v prizadetih krajih bodo prilagodila svoje delo. Delavce TAB-a Mežica je vodstvo v objavi na svoji spletni strani pozvalo, da zaradi izrednih razmer do nadaljnjega ostanejo doma. Dodali so, da bodo vsi zaposleni pravočasno obveščeni, kdaj bo spet varno in primerno, da pridejo v posamezne proizvodne obrate.

Slabih 15 kilometrov oddaljena Družba Sij Metal Ravne namerava ob izboljšanju razmer na začetku prihodnjega tedna postopoma zagnati proizvodnjo, poroča spletni portal Koroške novice. Zaradi motenj v mobilnem omrežju in na spletu podjetje poziva svoje delavce, naj sami poskusijo vzpostaviti stik s svojim vodjem ali direktorjem proizvodnega programa.

Družba Sij Metal Ravne namerava ob izboljšanju razmer na začetku prihodnjega tedna postopoma zagnati proizvodnjo. Foto: BoBo
Družba Sij Metal Ravne namerava ob izboljšanju razmer na začetku prihodnjega tedna postopoma zagnati proizvodnjo. Foto: BoBo

Podoben pristop bo ubralo tudi vodstvo družbe Sij Ravne Systems, ki načrtuje postopen zagon proizvodnje v ponedeljek. Na jutranjih zborih delavcev ob 6. uri bodo preverili prisotnost zaposlenih in skladno s prisotnostjo sprejeli odločitve o organizaciji dela. Tudi v družbi Sij ZIP center zaposlene, s katerimi vodje niso stopili v stik, prosijo, naj se oglasijo. V skupini Sij sicer sodelavce pozivajo, naj, če ne morejo varno priti na delo, ostanejo na varnem, o tem obvestijo vodje in poskrbijo za varnost sebe in svojih najbližjih, so še zapisali.

Podjetje Tesnila GK s Prevalj bo zaradi izrednih razmer začetek proizvodnje po kolektivnem dopustu, ki je bil predviden za ponedeljek, zamaknilo za en dan. Podjetje je prek družbenih omrežij pozvalo svoje zaposlene, naj nadrejenim sporočijo svoje trenutne razmere in potrebe.

Podobno bo tudi v farmacevtskem podjetju Lek na Prevaljah, ki bo zaradi izrednih razmer začetek proizvodnje zamaknilo za vsaj en dan. Več informacij o začetku proizvodnje bo znanih v ponedeljek.

Podjetje Cablex-M iz Mežice je svoje zaposlene obvestilo, da se kolektivni dopust zaradi alarmantnih razmer podaljšuje do preklica. V podjetju TRO s Prevalj pa so se odločili, da bodo zaradi nastalih razmer obratovali v okrnjenem obsegu predvidoma v eni izmeni, če bodo razmere dopuščale, je poročal Koroški radio Slovenj Gradec.

Podjetje Lek na Prevaljah bo začetek proizvodnje zamaknilo za vsaj en dan. Foto: BoBo
Podjetje Lek na Prevaljah bo začetek proizvodnje zamaknilo za vsaj en dan. Foto: BoBo

Gorenje nadaljuje proizvodnjo
V Gorenju se bo proizvodnja začela po kolektivnem dopustu, s približno 40 odstotki delavcev. Vse dejavnosti bodo potekale po ustaljenem urniku. Delavci, ki ne morejo priti na delo zaradi prekinjenih prometnih povezav ali so utrpeli hujšo škodo ob poplavah, so pozvani, da to sporočijo svojim nadrejenim.

"V industrijskem parku Hisense Europe v Velenju ob tokratnih poplavah k sreči nismo imeli škode, zato v torek lahko začnemo redno proizvodnjo," so sporočili iz družbe. Zaposlene, ki so na delo razporejeni za ponedeljek, pozivajo, naj pridejo v službo, če je to mogoče. Če pa to zaradi prekinjenih prometnih povezav ni mogoče ali če so doma utrpeli hujšo škodo ob poplavah, naj to še danes po telefonu sporočijo svojemu nadrejenemu in naj se ne izpostavljajo nevarnosti. V Gorenju dodajajo, da vodje že sami vzpostavljajo stike z zaposlenimi z območij, ki so bila najbolj na udaru. Po prvih informacijah je od štiri do pet odstotkov zaposlenih, ki ne bodo mogli na delo.

"V Hisense Europe bodo skozi ustaljene mehanizme, ki smo jih uporabili že ob naravni nesreči 2012, sproti spremljali situacijo in skupaj s sindikatom tudi storili vse, da naše zaposlene v težki situaciji podpremo in jim pomagamo," so zapisali.

Poplave prizadele številna podjetja
Gospodarska zbornica Slovenije ocenjuje, da skoraj ni podjetja na prizadetih območjih, ki ne bi utrpelo škode. Med bolj prizadetimi so BSH Nazarje, KLS Ljubno, Podkrižnik, Kovinoplastika Benda, Cinkarna Celje v Mozirju.