V skladu s pogodbo bo Katar poskrbel za prevoz utekočinjenega plina do Kitajske. Foto: AP
V skladu s pogodbo bo Katar poskrbel za prevoz utekočinjenega plina do Kitajske. Foto: AP

QatarEnergy bo Sinopecu v sklopu novega projekta North Field East letno poslal štiri milijone ton utekočinjenega zemeljskega plina.

North Field je osrednji projekt, s katerimi namerava Katar proizvodnjo utekočinjenega zemeljskega plina do leta 2027 povečati za več kot 60 odstotkov, na 126 milijonov ton letno.

Glavni trg za katarski plin predstavljajo azijske države na čelu s Kitajsko, Japonsko in Južno Korejo, po ruskem napadu na Ukrajino pa proti Katarju vse bolj pogledujejo tudi evropske države. Pogajanja z njimi so sicer težavna, saj evropske države z azijskimi ne želijo sklepati tako dolgoročnih pogodb.

Katarski energetski minister in izvršni direktor QatarEnergy Saad Sherida Al Kaabi je dejal, da sklenitev sporazuma kaže na pomembnost dolgoročnih pogodb tako za prodajalce kot kupce.

Po besedah Al Kaabija potekajo tudi pogovori o prodaji plina z drugimi kupci na Kitajskem in v Evropi, ki si želijo zanesljive oskrbe s plinom.

"Mislim, da je nedavna nestanovitnost spodbudila kupce, da so razumeli pomen dolgoročnih dobav, ki so fiksne in imajo razumno ceno na dolgi rok," je dejal Al Kaabi.