Kandidaturo za guvernerja je javno potrdila Mejra Festić. Foto: BoBo
Kandidaturo za guvernerja je javno potrdila Mejra Festić. Foto: BoBo
Kdo bo guverner Banke Slovenije

Mesto guvernerja je prosto od začetka maja zaradi predčasnega odhoda Boštjana Jazbeca na pomembno funkcijo v okviru evropske bančne unije. V javnosti se omenja več kandidatov, od zdajšnjega vršilca dolžnosti, sicer namestnika guvernerja, Primoža Dolenca, viceguvernerja Marka Bošnjaka do predsednika uprave Sid banke Sibila Svilana. Nihče izmed omenjenih kandidature javno ni potrdil, jo je pa nekdanja viceguvernerka Mejra Festič.

Kdo se bo torej potegoval za pomemben položaj, bo verjetno znano jutri, ko bodo v uradu predsednika države pregledali prispele prijave. V svetu Evropske centralne banke, kjer se oblikuje in odloča o denarni politiki, so guvernerji držav evroobmočja, zato bi pri izbiri to morali upoštevati, meni Mojmir Mrak. Poudarja, da imamo v sestavi vodstva centralne banke "močno ekipo ljudi, ki imajo izkušnje na področju finančnega sistema, ne vidi pa nobenega, ki bi bil močan na področju monetarne politike".

Potrebnih 46 poslanskih glasov
Ne glede na velikost države so v svetu ECB-ja pomembne vsebinske razprave, kjer se odloča o pomembnih vprašanjih denarne politike, ob čemer Mrak dodaja, da "ljudje, ki imajo na svetu guvernerjev kaj vsebinsko pametnega povedati, se jih posluša ne glede na to, ali so iz majhnih ali velikih držav".

Kaj bo torej prevladalo pri izbiri guvernerja, strokovnost ali politična preračunljivost? Volitve so namreč tajne, kandidat pa mora za imenovanje zbrati najmanj 46 poslanskih glasov.

Kdo bo guverner Banke Slovenije