Volkswagnove delnice so v ponedeljek padle za več kot pet odstotkov, med drugim tudi zato, ker so analitiki pri banki HSBC znižali njihovo oceno. Foto: EPA
Volkswagnove delnice so v ponedeljek padle za več kot pet odstotkov, med drugim tudi zato, ker so analitiki pri banki HSBC znižali njihovo oceno. Foto: EPA
Ljubljanska borza
V prvi kotaciji Ljubljanske borze so se podražile le delnice Krke, Gorenja in Intereurope. Foto: RTV SLO



Če ne upoštevamo vseh teh ogromnih svežnjev z delnicami Mercatorja in Pivovarne Laško, je slika drugačna. V ponedeljek rednega prometa ni bilo niti za milijon evrov, pri čemer večina odpade na Krkine delnice. Njihov tečaj se je zvišal za pol odstotka, najvišji posli so dosegli 72 evrov. 18-odstotni rasti Istrabenza ni mogoče pripisovati posebnega pomena, saj je bilo prometa le za 25 evrov. Ob podobno smešnem prometu je tečaj insolventnega Infonda holdinga padel za 20 odstotkov, na vsega 0,272 evra, podobno usodo pa so doživele tudi delnice Centra naložbe.

V Evropi unovčevanje dobičkov
V Aziji se je nov teden začel optimistično, saj so delniški indeksi večinoma dosegli skoraj enoletni vrh. Evropa je nekoliko predahnila, kar po štiritedenski rasti ni nič nenavadnega: "Morda je danes tisti dan, ko vlagatelji unovčujejo dobičke. Delnice so v zadnjem obdobju strmo rastle, kar nas je nekoliko presenetilo," je povedal eden izmed evropskih analitikov. Vseevropski delniški indeks FTSeurofirst 300 (945 točk), ki je julija porasel za 16 odstotkov, se je dopoldne znižal za nekaj več kot pol odstotka. Največ so izgubile bančne delnice.

Tečaji najprometnejših delnic:
MERCATOR -0,78 % 165,01 EUR
PIV. LAŠKO -4,17 % 29,87
KRKA +0,47 % 71,94
PETROL -0,80 % 301,02
GORENJE 1,41 % 10,09
SAVA 0,70 % 238,67

Dow prejšnji teden pridobil 2,2 odstotka
Newyorški Dow Jones je v prejšnjem tednu pridobil 2,2 odstotka, Nasdaq pa 1,1 odstotka. Vlagatelje je najbolj razveselilo petkovo poročilo o julijskem trgu dela, ki je bilo manj črno od napovedi. Stopnja brezposelnosti je z 9,5 padla na 9,4 odstotka, čeprav je ameriško gospodarstvo prejšnji mesec izgubilo le 247.000 delovnih mest. Napovedi so se gibale okrog številke 325.000. Gre za najmanjši mesečni odliv delovnih mest po lanskem avgustu. Ta teden bodo v ospredju največji trgovci na drobno, ki bodo sporočili četrtletne rezultate.

Kitajska naj bi imela visoko rast
V zadnjem mesecu so delniški trgi močno porasli zlasti zaradi poslovnih rezultatov, ki so pozitivno presenetili analitike, objavljenih pa je bilo še nekaj spodbudnih makroekonomskih podatkov, ki dokazujejo, da so najhujši časi recesije mimo. Pri Morgan Stanleyju pravijo, da je ameriški avtomobilski trg dosegel dno in da naj bi bil odboj močan, medtem ko so analitiki pri Goldman Sachsu zvišali oceno o letošnji rasti kitajskega gospodarstva z 8,3 na 9,4 odstotka.