Lastniki nepremičnin bodo obvestila prejeli v 14 dneh. Nato bodo imeli še 53 dni časa, da se pritožijo. Foto: BoBo
Lastniki nepremičnin bodo obvestila prejeli v 14 dneh. Nato bodo imeli še 53 dni časa, da se pritožijo. Foto: BoBo

Še predtem bodo vsem gospodinjstvom poslali posebno brošuro, v kateri bodo pojasnjeni postopek vrednotenja in možnosti posredovanja pripomb na podatke o nepremičninah. Brošura bo v treh jezikih (tudi v italijanščini in madžarščini) dostopna tudi na posebni spletni strani www.obvescanje.si, kjer bodo na voljo tudi vzorci obvestil ter dostop do obrazcev oz. do aplikacij za posredovanje pripomb na podatke o nepremičnini, pravijo na Gursu.

Kdaj natančno bodo poslali vseh 1,1 milijona obvestil lastnikom nepremičnin, na Gursu še ne vedo. Podrobnosti bodo znane na začetku prihodnjega tedna, še pravijo. Vseh lastnikov nepremičnin je okoli 1,2 milijona, vendar država in občine posebnih obvestil ne bodo prejele, bodo pa lahko podatke pregledale na spletu.

Pripombe bodo sprejemali 53 dni
Pripombe bodo lastniki lahko podali v 53 dneh od začetka obveščanja, in sicer po pošti, osebno na Gursu ali prek spleta. Za vpogled in spreminjanje podatkov na spletu se bo moral lastnik prijaviti s posebno kodo, ki jo bo prejel v obvestilu, in enotno matično številko občana oz. matično številko podjetja.

Gurs bo pripombe na pripisano vrednost nepremičnine - da je ta po mnenju lastnika bodisi prenizka bodisi previsoka - zbiral do konca 53-dnevnega obdobja in nato na podlagi vseh pripomb presodil, ali je treba kakšno vrednostno cono spremeniti.

Določenih podatkov ne bo mogoče spreminjati
Določeni spremenjeni podatki o stavbi (leto obnove, površina ipd.) bodo v evidenco vnešeni sproti, nekaterih podatkov (npr. o številki parcele) pa ne bo mogoče spreminjati. Za spremembo podatka o lastniku (za nepremičnine, ki niso zavedene v zemljiški knjigi) bo moral posameznik predložiti dokazilo, npr. kupoprodajno pogodbo. Kljub spremembi podatka v registru nepremičnin bo moral lastnik ločeno izvesti tudi postopek za vpis v zemljiško knjigo.