Gostitelja, prvi par ZDA s prvim parom Kitajske, Hu Džintaom in ženo Liu Jongking. Foto: EPA
Gostitelja, prvi par ZDA s prvim parom Kitajske, Hu Džintaom in ženo Liu Jongking. Foto: EPA
Vrha se je udeležil tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. Foto: EPA
Apec bližje prostotrgovinski coni

Gre za pobudo, ki bi lahko v prostotrgovinskem območju združila več kot tretjino svetovnega gospodarstva, je povedal ameriški predsednik Barack Obama.

V pobudi TPP-ja, ki naj bi nekoč prerasla v območje proste trgovine, je do zdaj sodelovalo devet držav. Na vrhu Apeca se jim je pridružila še Japonska, kar pomeni, da bi prostotrgovinsko območje TPP-ja v primeru uresničitve postalo največje na svetu. Kot je poudaril Obama, so okvir sprejeli, do prihodnjega leta pa naj bi oblikovali pravno obliko dokončnega dogovora: "Skupaj lahko okrepimo izvoz in našim kupcem ponudimo več izdelkov, ustvarimo nova delovna mesta, tekmujemo in zmagamo na trgih prihodnosti."

Washington sicer upa tudi, da bo pobuda služila kot strateški vezni člen med ZDA in regijo, ki naj bi v prihodnjih letih odigrala ključno vlogo pri poganjanju svetovne gospodarske rasti.

Kitajska zunaj
V skupni izjavi so voditelji držav, ki sodelujejo v TPP-ju, zapisali, da delijo "močan interes" glede širjenja članstva. Med tistimi, ki za zdaj ostajajo zunaj, je na primer drugo največje gospodarstvo na svetu, Kitajska. Obama sicer njenega sodelovanja ni izključil, ameriška državna sekretarka Hillary Clinton pa je izpostavila temeljne vrednote trgovinskega dogovora, kot sta odprtost trgov in delovni standardi.

Kljub optimizmu ameriškega predsednika večina strokovnjakov meni, da bo pred udejanjanjem ideje minilo še več let. K temu bo zagotovo pripomogla tudi opozicija, ki se je že oblikovala v številnih državah. Na Japonskem in v ZDA so na nogah kmetje, ki se bojijo, da jih bo mednarodna konkurenca pokopala.
"Kitajska mora igrati po pravilih"
Ob robu vrha Apec sta se sicer na štiri oči srečala tudi Obama in kitajski predsednik Hu Džintao. Obama je že pred srečanjem poudaril, da mora Kitajska "igrati po pravilih" mednarodne trgovine in varstva intelektualnih pravic. Po poročanju diplomatskih virov naj bi Obama kitajskemu kolegu odkrito povedal, da so Američani nestrpni, ker Peking svojo gospodarsko politiko spreminja tako počasi. Predvsem je, poleg slabega varstva intelektualne lastnine, problematična kitajska valuta juan. Kritiki namreč trdijo, da je juan umetno podcenjen, s čimer Kitajska spodbuja izvoz, s tem pa dosega ogromne zunanjetrgovinske presežke.

Hu se je na drugi strani zavzel za intenzivnejše stike med državama. Spregovoril pa je tudi o trenutni situaciji na svetovnih finančnih trgih in poudaril, da narašča negotovost glede svetovnega gospodarskega okrevanja.

Poostreni varnostni ukrepi
Apec je bil ustanovljen leta 1989. Države, združene v forumu, si prizadevajo za svobodno trgovino in odpravo carinskih ter drugih trgovinskih ovir v regiji. Regija z 2,7 milijarde ljudi predstavlja 55 odstotkov svetovnega BDP-ja in 44 odstotkov svetovne trgovine. Članice Apeca so Avstralija, Brunej, Čile, Filipini, Hongkong, Kanada, Kitajska, Indonezija, Japonska, Malezija, Mehika, Nova Zelandija, Papua Nova Gvineja, Peru, Rusija, Singapur, Južna Koreja, Tajvan, Tajska, Vietnam in ZDA.

Vrh na Havajih poteka ob izjemno strogih varnostnih ukrepih, kar predvsem jezi sicer pregovorno mirne domačine. Ob tem pa srečanje voditeljev spremlja okoli 400 protiglobalizacijskih protestnikov, ki pa jim ni uspelo, da bi si izborili pot do močno varovanih prizorišč zasedanj.

Apec bližje prostotrgovinski coni