Kordež je osumljen zlorabe položaja pri prevzemu Merkurja, za kar je zagrožena kazen do osem let zapora. Foto: MMC RTV SLO
Kordež je osumljen zlorabe položaja pri prevzemu Merkurja, za kar je zagrožena kazen do osem let zapora. Foto: MMC RTV SLO
Policija v Merkurju
Policisti so v začetku decembra več ur preiskovali poslovni stavbi Merkurja v Naklem in Celju. Foto: MMC RTV SLO

Kordeža so na kranjskem sodišču zaslišali v petek, mesec in pol po hišni preiskavi. Na sodišču so za TV Slovenija pojasnili, da je preiskovalna sodnica opravila prvi narok v postopku za odreditev začasnega zavarovanja zahtevka za odvzem premoženjske koristi Binetu Kordežu in nekaterim drugim ljudem.

Zavarovanje Kordeževega premoženja je zahtevalo tožilstvo, sodnica pa dokončne odločitve še ni sprejela, zato se pričakuje še preverjanje podatkov v zemljiški knjigi, v kateri je premoženje vpisano. Kordež naj bi na odločitev sodišča že podal ugovor. Izrečeni ukrep lahko v predkazenskem postopku traja tri mesece, v primeru vložitve obtožnice pa največ pol leta.

Kaj vse ima Kordež?
Po pisanju spletnega portala Žurnal24 naj bi Kordež hišo, v kateri ima prijavljeno stalno bivališče, že lani podaril svoji hčeri. Hiša, ki jo gradi v Lescah na Gorenjskem, naj bi bila obremenjena z 250 tisoč evrov vredno hipoteko Gorenjske banke, v lasti pa naj bi imel še dobro četrtino družbe Merfin (prek družbe BK Kapital), ki je lastnica slabih devetih odstotkov Merkurja.

Začelo se je s pridržanjem in preiskavo
Kriminalisti so akcijo uradne preiskave dogajanja v Merkurju začeli v začetku decembra in Bineta Kordeža za 48-ur zadržali v policijskem pridržanju. Osumili so ga zlorabe položaja pri prevzemanju Merkurja, saj naj bi Kordež in njegovi sodelavci v upravi Merkurja družbo oškodovali za več deset milijonov evrov (po nekateri podatkih celo za okoli 130 milijonov evrov).

Kriminalisti so pridržali več ljudi, preiskave pa opravili na 28 krajih po Sloveniji, med njimi v poslovnih stavbah Merkurja v Naklem in Celju ter na domovih osumljencev. Če Kordeža obtožijo in mu očitano zlorabo dokažejo, ga čaka do osemletna zaporna kazen.