Bogomir Kovač meni, da sta za zaplete z AUKN-jem odgovorni tako ta kot Pahorjeva vlada. Foto: BoBo
Bogomir Kovač meni, da sta za zaplete z AUKN-jem odgovorni tako ta kot Pahorjeva vlada. Foto: BoBo
Novo vodstvo AUKN

Janševa vlada sicer Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) ukinja, saj bo upravljanje celotnega državnega premoženja prevzel nov državni holding, če bo zaživel, seveda.

Še vedno ni znano, ali bomo o njegovi usodi odločali na referendumu, ki ga zahtevajo v Pozitivni Sloveniji, saj ustavno sodišče še presoja, ali bo o tej temi dopustilo izrekanje ljudstva. Vse to pa ustvarja še več prostora za nepregledno in politično odločanje o premoženju, ki naj bi ga bilo še za deset milijard evrov.

Zdajšnja vlada je AUKN-ju sicer porezala pristojnosti. Potem ko je odšla Dagmar Komar, je za vršilca dolžnosti imenovala Janeza Benčino. Po nekaj mesecih je, uradno iz osebnih razlogov, odstopil.

V preteklem tednu je odstopil še svet agencije, ki ga je vodila Alja Markovič Čas. Vlada pa je že našla nov nabor imen in imenovala vršilca dolžnosti predsednika uprave Iga Grudna, ki je do zdaj delal v družbi Perspektiva DZU. Pred prihodnjimi skupščinami, že čez nekaj dni bo skupščina Nove Ljubljanske banke, je AUKN formalno spet popoln.

"Celotna procedura z AUKN-jem je posledica tega, da so te odločitve že zdaj padale zunaj AUKN-ja. V vsakem primeru odločajo vlada in ministrstva, ki so zadolžena za posamezna podjetja, in mislim, da je AUKN to do zdaj spravljalo v nemogoč položaj," je povedal ekonomist Bogomir Kovač. Holding, če bo zaživel in vzel pod svoje okrilje vse, kar država še ima, pa ima že slabo popotnico, svarijo na univerzi.

"Mislim, da gre za še en dokaz, da se korporativnega upravljanja lotevamo v Sloveniji diletantsko in z visoko stopnjo politizacije. Oboje je enako slabo in ima skupni imenovalec na ministrstvu za finance prejšnje vlade, te pa še bolj," je še povedal Kovač.

Novo vodstvo AUKN