Manj kot je vmešavanja države, bolje posluje podjetje, kažejo rezultati Krke. Foto: BoBo
Manj kot je vmešavanja države, bolje posluje podjetje, kažejo rezultati Krke. Foto: BoBo

Država ima v Krki neposredno in posredno 24,86-odstotni lastniški delež, ki ga bo obdržala tudi v prihodnje. Sprva je bila Krka sicer uvrščena med portfeljske naložbe (za državo ni pomembna višina deleža). Državni delež v Luki Koper pa trenutno znaša 67,11 odstotka, država pa bo skladno s prenovljeno klasifikacijo v Luki obdržala vsaj 50 odstotkov in eno delnico.
Med strateške naložbe (država v njih obdrži najmanj 50 odstotkov plus eno delnico oz. obstoječi delež) sta po novem uvrščena tudi Dars, ki je bil najprej uvrščen med portfeljske naložbe, ter Pošta Slovenije, ki je bila sprva navedena kot pomembna. Med strateškimi naložbami tudi v novi klasifikaciji sicer ostajajo elektrodistribucijska podjetja (Elektro Celje, Elektro Gorenjska, Elektro Ljubljana, Elektro Maribor in Elektro Primorska), Družba za spodbujanje razvoja TNP, Holding Slovenske elektrarne in Loterija Slovenije.
Pomembne naložbe, to so naložbe, v katerih bo država obdržala vsaj 25 odstotkov in eno delnico, so Aerodrom Ljubljana, NKBM, NLB in Zavarovalnica Triglav. Poleg Luke Koper pa med pomembnimi naložbami zdaj ni več Slovenskih železnic, ki so po novem portfeljska naložba, Geoplina, prav tako po novem portfeljska naložba, in že omenjene Pošte Slovenije.

Na mizi le Telekom, ne pa tudi Petrol in Adria Airways
Vlada je v prenovljeni klasifikaciji posebej prikazala tudi naložbe, ki bodo v lasti holdinga ostale zaradi določb področnih zakonov, in invalidska podjetja. Med njimi so med drugim DRI, Gen energija, Kapitalska družba, Kontrola zračnega prometa, Modra zavarovalnica, SID banka in SŽ - Infrastruktura.
Med portfeljske naložbe, v katerih holding ni obvezan ohraniti kontrolnega deleža, so še vedno državne naložbe v Adrio Airways, Abanko Vipa, Banko Celje, Casinoja Bled in Portorož, Cimos, Elan, Gorenje. Helios, Hit, Intereuropa, KDD, Mariborska livarna, Nafta Lendava, Paloma, Peko, Perutnina Ptuj, Petrol, Pivovarna Laško, Pozavarovalnica Sava, Rimske terme, Salus, Sava, Sij, Telekom Slovenije, Terme Čatež, Unior in Žito.
Čeprav je vlada zaradi močnega zanimanja sprva predlagala, da Slovenski državni holding v roku treh mesecev začne postopk prodaje deležev v vsaj treh družbah, med drugim v Telekomu Slovenije, Petrolu in Adrii Airways, zdaj predlaga začetek postopka prodaje zgolj v Telekomu.

Prodajni postopki, ki jih Slovenska odškodninska družba, PDP, Modra zavarovalnica in DSU zdaj že izvajajo, pa se bodo nadaljevali, je še razvidno iz prenovljene klasifikacije naložb Slovenskega državnega holdinga.