V Laškem so pripravljeni prodati tudi samo četrtino Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO
V Laškem so pripravljeni prodati tudi samo četrtino Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO
Vsi zainteresirani naj bi v prvi ponudbi ponudili manj od tržne cene - to je 150 evrov po delnici. Foto: MMC RTV SLO

Potem ko je časopis Dnevnik poročal, da je Laško skupaj z Infond Holdingom ustavilo prodajo 48,34-odstotnega deleža družbe Mercator, so se odzvali v družbi KPMG, ki za Laško prodaja večinski delež trgovskega podjetja. Sporočili so, da se prodaja nadaljuje, da pa imajo od zdaj zainteresirani možnost kupiti tudi samo 25 odstotkov podjetja.

Prve ponudbe oddalo okoli šest podjetij
Prodaja Mercatorja se je sicer začela decembra, ko je Laško začelo zbirati nezavezujoče ponudbe, do roka za oddajo ponudb v začetku februarja pa naj bi jih prispelo okoli šest - da so ponudbo oddali, so potrdili le v srbski Delti, a njihove ponudbe nihče ne jemlje preveč resno, ker se je družba znašla v finančnih težavah.

Za nakup naj se bi zanimal tudi tretji najbogatejši Slovenec (po Managerjevi lestvici), Igor Lah, preostale ponudbe pa naj bi podali tuji skladi zasebnega kapitala, toda njihova imena niso znana - omenjajo se Blackstone, CVC Capital Partners, Bain Capital in Warburg Pincus.

Vsi naj bi ponudili manj od pričakovanega
Vsi zainteresirani so se zdaj lahko seznanili s poslovanjem trgovskega velikana v letu 2008, zdaj pa lahko do 31. marca izboljšajo svoje ponudbe. Sicer pa naj bi vsi ponudniki, vsaj tako je pred časom poročal Dnevnik, za delnico ponudili manj od tržne cene (torej 150 evrov za delnico). To je sicer precej manj, kot je Infond Holding plačal za nakup četrtine Mercatorja oziroma vrednosti, po kateri ima pri bankah najeta posojila za zastavljene delnice.

T. K.