Petrol je imel ta teden le v sredo slab dan. Dober znak je vsekakor tudi ta, da je predsednik uprave Marko Kryžanowski kupil 120 delnic družbe. Foto: RTV SLO
Petrol je imel ta teden le v sredo slab dan. Dober znak je vsekakor tudi ta, da je predsednik uprave Marko Kryžanowski kupil 120 delnic družbe. Foto: RTV SLO
Sedež IBM-a
V četrtek so se na tujem podražile predvsem delnice tehnoloških podjetij, kot so Nokia, Apple in IBM. Foto: EPA

Posebej Luka preseneča. Ob resda nizkem prometu je enotni tečaj po objavi dobrih četrtletnih rezultatov porasel devetič zapored. Posli so se dosegli 7.799 tolarjev, kar je največ po lanskem aprilu. Petrol in Krka sta pridobila 0,5 odstotka, pri čemer je bilo s Petrolom dvakrat več prometa (v rednem trgovanju za 366 milijonov tolarjev).

Bodo tujci vzljubili naše blue-chipe?
Na koncu je bilo treba za Petrol plačati 87.500 tolarjev, kar je odstotek nad četrtkovim enotnim tečajem. Drugače je bilo s Krko. V prvi polovici trgovanja je dosegla že 153.500 tolarjev, končala pa več kot dva tisočaka nižje. Vlagatelji upajo, da je »Road show« v Frankfurtu res poskrbel za promocijo Ljubljanske borze. Dodatni nakupi tujih portfeljskih vlagateljev bi namreč pomagali, da poleti ne bi pisalo o mrtvilu, ampak o živahnem trgovanju.

SBI20 napada nov rekord
Slovenski borzni indeks (5.087 točk) se je zvišal za dve tretjini odstotka in je le še dobrih 70 točk oddaljen od majskega rekorda. Vrednost indeksa PIX (4.071 točk) je v petek simbolična padla, potem ko je Infond id izgubil 1,5 odstotka. Enotni tečaj znaša 2.285 tolarjev.

Nasdaq na zeleni veji
Četrtek je bil v ZDA zelo spodbuden, največ pa so pridobile tehnološke delnice, ki so v prejšnjih dneh občutno padale. Indeks Dow Jones (11.260 točk) se je zvišal za 0,8 odstotka, Nasadq (2.219) pa kar za 1,8 odstotka, tako da je v primerjavi z začetkom leta pogledal nad gladino.

Nelogičnost ima svojo logiko
Morda se sliši nelogično, a je res: vlagatelji so se razveselili malce slabših makroekonomskih podatkov, kar pa vliva upanje, da nadaljnje višanje obresti ne bo več potrebno. V Evropi so se delniški indeksi po slabem dopoldnevu obrnili navzgor, tako da je FTSEurofirst 300 (1.311) pridobil tretjino odstotka. Slab dan so imele le rudarske delnice.