Najranljivejši so delavci iz Nepala, Pakistana in Indije, najpogosteje zaposleni v gostinstvu, turizmu, logistiki in prevozništvu, opozarjajo v Delavski svetovalnici. Foto: Pixabay
Najranljivejši so delavci iz Nepala, Pakistana in Indije, najpogosteje zaposleni v gostinstvu, turizmu, logistiki in prevozništvu, opozarjajo v Delavski svetovalnici. Foto: Pixabay

DZ je v ponedeljek po nujnem postopku sprejel zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah, ki odpravlja krajevno pristojnost pri izdajanju bivalnih in delovnih dovoljenj tujcem in poenostavlja zaposlovanje.

Predstavnik Delavske svetovalnice Goran Lukić ob tem opozarja, da bo nova zakonodaja sicer res razbremenila upravne enote – a le največji dve, manjše pa bodo ob enakem številu zaposlenih le še bolj obremenjene. Tako je enako zgodbo kot v Ljubljani in Mariboru po njegovi oceni kmalu pričakovati tudi drugje po državi. "Že predhodno, ko so prestavili par tisoč zadev in spisov na manjše upravne enote, je bil to preprosto ukaz – tukaj imate in rešite. Kadra pa ni novega in zdaj bodo ti večopravilneži dobili najverjetneje na mizo še več in več primerov," je Lukić dejal za Radio Slovenija.

Postopki za tuje delavce bodo s spremembami zakonodaje na kratek rok res hitrejši, a kaj ko intervencijski zakon ne vsebuje ustreznih varovalk, ki bi zaščitile tujce. Najranljivejši so delavci iz Nepala, Pakistana in Indije, najpogosteje zaposleni v gostinstvu, turizmu, logistiki ter prevozništvu. "Ti delavci pridejo v Slovenijo zato, ker delajo, delajo in delajo … in tudi delodajalci jim rečejo, ti si tukaj, da delaš. To pomeni, da delajo po 6 dni na teden po 12 ur dnevno," je razmere v praksi opisal Lukić.

"Zakon ne zagotavlja regulacije in integracije"

Delavci, ki pridejo, po nekaj mesecih pogosto ugotovijo, da s plačo ne morejo poravnati stroškov, zato odidejo, razloži Lukić, ki se sprašuje, kje bodo bivali novi delavci. Najemnine so izjemno visoke – torej bodo številni živeli na naslovih delodajalcev, ki jih bodo popolnoma nadzorovali. "Ta zakon je padel v območje in obdobje in okolje trga dela, ki ne zagotavlja regulacije, ki ne zagotavlja integracije, ki ne zagotavlja v bistvu vstopnih pogojev za delodajalce," opozarja predstavnik Delavske svetovalnice.

Kot je poudaril, v Delavski svetovalnici migracijam in lažjim postopkom zaposlovanja ne nasprotujejo, a nujno bi morala zakonodaja vsebovati tudi ukrepe, ki bi zaščitili najranljivejše na trgu dela.

Ministrstvo: zakon bo poenostavil in pohitril postopke, varovalke obstajajo"

Ministrstvo za javno upravo se z Lukićevo trditvijo o večji obremenjenosti manjših upravnih enot ne strinja. "Nasprotno, zakon med drugim ukinja krajevno pristojnost pri izdajanju bivalnih in delovnih dovoljenj tujcem ter poenostavlja zaposlovanje tujcev, kar pomeni, da bodo zaposleni na upravnih enotah bolj enakomerno obremenjeni, postopki pa bodo potekali hitreje," so zapisali in dodali, da bo vlada v skladu s podpisanim stavkovnim sporazumom upravnim enotam zagotovila več zaposlovanja in dodatno nagrajevanje nadpovprečno obremenjenih delavcev.

V zvezi z Lukićevo trditvijo, da intervencijski zakon ne vsebuje varovalk, ki bi ščitile tuje delavce pred zlorabami, odgovarjajo, da je namen zakona razbremenitev upravnih enot in pohitritev postopkov, in ne urejanje dela institucij, ki so pristojne za morebitne zlorabe. 26. člen zakona pa da napotuje na uporabo drugih dveh zakonov, ki vsebujeta varnostne mehanizme in kazenske določbe, ki varujejo pred kršitvami.