Blaž Cvar in Luka Mesec na razpravi. Foto: OZS
Blaž Cvar in Luka Mesec na razpravi. Foto: OZS

Na celjskem sejmišču se je danes (sreda) začel 56. Mednarodni obrtno-podjetniški sejem (MOS), ki poteka pod sloganom Skočite iz okvirjev.

Razprava med politiko in gospodarstvom

Na sejmu je danes potekal forum na temo trga dela, spregovorili so tudi o konkurenčnosti in potrebnih reformah. V prvem delu foruma sta se na temo trga dela soočila predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Blaž Cvar in minister za delo Luka Mesec, na temo konkurenčnosti in potrebnih reform pa predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Tibor Šimonka in minister za gospodarstvo Matjaž Han.

Cvar je dejal, da so pri sprejemanju zakona o delovnih razmerjih ugotovili, da nimajo kakšnega glasu oz. so dobili signal, da je bolje v takšnih strateških skupinah ne sodelovati, če njihov glas in predlogi niso slišani.

Sorodna novica ESS znova v pogonu. Mesec: Socialni dialog ima lepo prihodnost.

Mesec je povedal, da so junija z vsemi gospodarskimi zbornicami vzpostavili socialni dialog, in ocenil, da na nekaterih področjih dosegajo tudi dialog. Menil je, da Slovenija trenutno bolje deluje kot Nemčija in Avstrija, saj na marsikaterem področju dosega rast.

Glede evidentiranja prihoda delavcev na delo je Mesec pojasnil, da so socialni partnerji januarja predstavili svoja stališča, ter izrazil upanje, da bodo poiskali rešitev pri evidentiranju, za katero bodo stali vsi.

Sorodna novica Ministrstvo tudi v novem predlogu zakona vztraja pri črtanju evidentiranja odmora med delovnim časom

Cvar pa je menil, da se trenutni zakon o evidentiranju ne more izvajati, ker je birokratski, in ga je treba spremeniti. Spomnil je tudi, da je pravica o odklopu v fazi sprejemanja in jo bo treba do 16. novembra uvesti v delo. Po njegovih besedah so prejeli številna vprašanja obrtnikov in podjetnikov, kako uvesti to pravico v poslovanje. Mesec je dejal, da morajo podjetja sprejeti notranje pravilnike, kako uvajati to pravico. Ljudje morajo imeti pravico do prostega časa, je dodal.

Minister je napovedal, da se bodo v petek začela pogajanja o novi pokojninski reformi, ki predvideva zvišanje starostne meje za starostno upokojitev na 67 let in dostojno pokojnino.

Han: V Sloveniji manjka pravičnosti

Sorodna novica Vlada na dopisni seji potrdila predlog davčnih sprememb

Za Hana je največji problem gospodarskega ministrstva, da je vpeto v pripravo skoraj vseh zakonov. Glede davčne reforme je dejal, da se z dohodnino polni državni proračun, če pa želimo razbremeniti plače davkov, bo treba denar najti kje drugje. Meni, da je treba zmanjšati nepotrebne državne stroške. Ocenil je, da v Sloveniji manjka pravičnosti, zato je treba biti pri davčni reformi previden, dokler ne bo usklajena z vsemi deležniki.

Šimonka je dejal, da mora Evropa vlagati v nove tehnologije, saj bo brez tega evropska industrija na kolenih. Poudaril je tudi pomembnost gradnje drugega bloka krške jedrske elektrarne.

Pomanjkanje delovne sile

Zavod za zaposlovanje Slovenije je pripravil panelno razpravo, katere namen je osvetliti pomanjkanje delovne sile v slovenskem gospodarstvu glede na gospodarske potrebe, predvsem pa nanizati možne rešitve za čim bolj proaktivno delovanje na področju delovnih migracij ter tako pomagati slovenskemu gospodarstvu v čim večji možni meri zagotoviti ustrezno delovno silo in s tem normalno poslovanje.

Delodajalci so zavodu za zaposlovanje do avgusta sporočili 108.886 prostih delovnih mest, kar je 5,7 odstotka manj kot avgusta lani. Najbolj so povpraševali po delavcih za delo v predelovalni dejavnosti, gradbeništvu, za čiščenje in vzdrževanje, med bolj iskanimi so bili tudi poklici s področja vzgoje in izobraževanja, zdravstva, nege in socialnih storitev, gostinstva in transporta.

Kot je poudarila generalna direktorica zavoda za zaposlovanje Metka Barbo Škerbinc, naloga zavoda ni samo pomagati brezposelnim do zaposlitve, ampak tudi nuditi pomoč delodajalcem, da lahko najdejo ustrezen kader. Dobrih 45 odstotkov prijavljenih brezposelnih potrebuje za zaposlitev dodatne aktivnosti, 35 odstotkov pa intenzivno poglobljeno podporo.

Čas prijave na zavodu se sicer skrajšuje, kar pomeni, da brezposelne osebe prej najdejo zaposlitev, je poudarila. Zavod letos načrtuje izvedbo skupno 40 kariernih in zaposlitvenih sejmov ter dva večja vseslovenska zaposlitvena dogodka, ki jih dopolnjujejo z dodatnimi zaposlitvenimi dogodki v tujini.

V prvih osmih mesecih je zavod na dogodkih, ki jih organizira v sodelovanju z delodajalci, naštel več kot 14.000 obiskovalcev. V Črni gori in Srbiji so pripravili skupno štiri zaposlitvene dogodke, ki so pritegnili približno 12.000 obiskovalcev. Letos načrtujejo podobne dogodke tudi v Bosni in Hercegovini.

Dogajanje na sejmu

Na letošnjem sejmu, ki bo svoja vrata zaprl v nedeljo, se predstavlja več kot 650 razstavljavcev z več kot 1100 blagovnimi znamkami, ki bodo na MOS-u postavili na ogled najnovejše trende in rešitve iz različnih industrijskih in storitvenih panog.