Davek naj bi po novem imel osnovo v 100-odstotni ocenjeni vrednosti nepremičnine. Foto: EPA
Davek naj bi po novem imel osnovo v 100-odstotni ocenjeni vrednosti nepremičnine. Foto: EPA

Osnutek zakona bo tako šel še enkrat v koalicijsko usklajevanje in še ta mesec v obravnavo kriznim ministrom, šele nato bodo novosti predstavili javnosti. Časnik Finance pa je medtem poročal, da naj bi bila davčna osnova 100 odstotkov ocenjene vrednosti nepremičnine, davčna stopnja za stanovanjsko nepremičnino, v kateri lastnik prebiva, 0,1 odstotka, davčna stopnja za drugo stanovanje in počitniško hišo pa 0,3 odstotka.

Penali za zaraščena zemljišča
Če bi bilo stanovanje v najemu in bi imel najemnik tam prijavljeno stalno bivališče, lastnik pa bi plačeval davek od najemnine, naj bi davčna stopnja znašala 0,1 odstotka. Za nezazidana stavbna zemljišča naj bi veljala 0,3-odstotna davčna stopnja. Kmetijska zemljišča bi bila obdavčena z 0,03-odstotno, gozdovi z 0,05-odstotno, zemljišča v zaraščanju pa z 0,1-odstotno davčno stopnjo.

Poslovne nepremičnine bi bile obdavčene s stopnjo 0,5 odstotka, poslovne nepremičnine pa s stopnjo 0,7 odstotka. Davek naj bi uvedli s 1. januarjem 2012, še navaja časnik.

Nihanja že zajeta
Informacij časnika na posvetu o poslovanju z nepremičninami danes v Portorožu ni želela komentirati generalna direktorica direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov na finančnem ministrstvu Alenka Kovač Arh. Na okrogli mizi, na kateri so v okviru posveta razpravljali o novem davku, se generalni sekretar združenja davčnih svetovalcev Darko Končan ni strinjal s predlogom 100-odstotne osnove vrednosti nepremičnin, saj naj bi šla odstopanja v dobro zavezanca. Kovač Arhova je dejala, da so odstopanja že zajeta v ocenjeni vrednosti.

"Brez množice poddavkov"
Končan se tudi ne strinja s predlogom, da bi občine lahko deloma same določale davčno stopnjo, saj naj bi moral biti davek enoten za celotno državo in "ne more imeti 210 poddavkov". Končan se zavzema, da bi hkrati spremenili tudi zakon o dohodnini, kjer bi dohodek od najemnine izenačili z drugimi prihodki iz premoženja.

Nasprotno meni član predsedstva Skupnosti občin Slovenije in župan Miklavža na Dravskem polju Leo Kremžar, ki je prepričan, da bi morali občinam dati možnost razmisleka, ali bo koga oprostila oz. zanj določila nižji davek. Predlog, da davka ne bi bilo mogoče odpisati, tudi če bi bilo ogroženo preživljanje zavezanca ali družinskih članov, in da bi se občina ob nezmožnosti plačila davka lahko vpisala na nepremičnino, je označil kot "zelo krutega".

Gurs razkril nedoslednosti
Generalni direktor Geodetske uprave Aleš Seliškar je dejal, da so z množičnim vrednotenjem "razgrnili vse nedoslednosti, ki jih je delala država in lastniki, ter še nekaj naših tehničnih napak". Podatke je treba zdaj prečistiti, kar da bo dolgotrajno opravilo. Meni, da bi bilo treba zaradi kakovosti podatkov za nekatere nepremičnine uvesti prehodno obdobje, v katerem bi jih, dokler se podatki ne uredijo, obdavčili z nižjo stopnjo.