Tudi letos dopustovanje deloma na račun državnega proračuna? Slovenci smo od junija lani izkoristili tretjino turističnih bonov v vrednosti 130 milijonov evrov. Neizkoriščenih bonov je tako ostalo za okoli 230 milijonov, te je sicer mogoče uporabiti do konca leta. Foto: BoBo
Tudi letos dopustovanje deloma na račun državnega proračuna? Slovenci smo od junija lani izkoristili tretjino turističnih bonov v vrednosti 130 milijonov evrov. Neizkoriščenih bonov je tako ostalo za okoli 230 milijonov, te je sicer mogoče uporabiti do konca leta. Foto: BoBo

Ministrstvo za gospodarstvo že dalj časa pripravlja interventni zakon za reševanje gotovo najbolj prizadete panoge v pandemiji, slovenskega turizma. Med predlogi pa naj bi se znova znašli turistični boni, ki jih je vlada prvič uvedla lani. Te informacije sicer ministrstvo za TV Slovenija ministrstvo ni želelo potrditi, je poročala novinarka Vesna Zadravec.

"Ukrepi bodo takšni, da bodo najbolj mogoče naslovili težave, ki jih imajo v gostinstvu, turizmu in še kje drugje v panogah, ki so najbolj navezane na dva sektorja. Ko bomo imeli to dokončno usklajeno, bomo to tudi podrobno obrazložili, v tem trenutku pa česa več ne bi želel dodati," je povedal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc.

Sorodna novica Interventni zakon z ukrepi za turizem – od bonov do subvencij; gostinci nezadovoljni

Turistični delavci morebitno novo izdajo bonov podpirajo, a opozarjajo, da boni rešujejo predvsem obalni turizem, ne pa tudi mestnega. "Zato smo pozvali pristojne že ob prvi izdaji, da bi te bone razširili, torej ne samo na namestitev, ampak tudi na porabo na destinaciji, gostinstvo, turistične atrakcije, da bi lahko zajeli širšo populacijo," je povedal direktor Hotela Slon Gregor Jamnik.

A tudi to bo premalo. Poleg obstoječih ukrepov subvencioniranja čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa v turizmu predlagajo še marsikaj. "Govorimo o enkratnem dodatku za turizem, o povečanju zneska financiranja mesečnih dohodkov za samozaposlene, gre za povečanje obsega financiranja fiksnih stroškov. Vse to bi bilo potrebno, da se turizem ohrani pri življenju," je dejal Fedja Pobegajlo, direktor Turistično-gostinske zbornice Slovenije.

Od 44.000 jih je delovno mesto v turizmu ohranilo le še 30.000. S katerimi ukrepi bo vlada reševala turizem, bo predvidoma znano prihodnji teden, še poroča TV Slovenija.

Počivalšek bonov ni ne potrdil ne zanikal

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Predlog interventnega zakona za gostinstvo in turizem je trenutno v medresorskem usklajevanju, vlada pa bi ga lahko obravnavala že ta ali pa prihodnji teden, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. V medresorski obravnavi se opredeljujejo do nekaterih idej, s katerimi želijo dodatno pomagati vsem udeležencem v tej storitveni dejavnosti.

Bodo torej v novem zakonu tudi novi turistični boni, ki bi jih bilo mogoče uporabiti tudi za druge storitve, ne le za nastanitev? Počivalšek tega za STA sicer ni ne potrdil ne zanikal, dejal je le, da "pripravljajo nove in zanimive ideje" in da je treba počakati, da vse predloge razdelajo do konca.

S predlogom za uvedbo novih turističnih bonov se morata sicer strinjati še minister za finance in vlada. Kolikšno vrednost bona naj bi prejel vsak prebivalec Slovenije, za zdaj še ni znano, omenja pa se, da naj bi bila ta vsota nižja od lanske, ki je za polnoletnega prebivalca države znašala 200 evrov, za mlajše od 18 let pa po 50 evrov, je poročal časopis Delo.

Turistični boni tudi letos?