Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Uporaba tako imenovanih izvajalcev pristaniških storitev (IPS) je bila tako v koprskem kot v drugih pristaniščih dolgoletna praksa, po vse glasnejših opozorilih o spornosti tovrstne prakse in izkoriščanju delavcev pa je Luka Koper pod vodstvom prejšnjega predsednika uprave Dimitrija Zadela ta model ukinila.

Direktorica IPS Projekta Vesna Pucelj je zdaj na koprskem okrožnem sodišču navedla, da je bilo v Luki okoli ducat podjetij IPS, ki so ostala brez dela, imela pa so odprte terjatve do Luke Koper. Terjatve so prenesli na novoustanovljeno podjetje.

"Naši delavci so opravljali enako delo kot luški, vendar so prejemali po tri evre na uro, luški pa po 15 evrov na uro," je opisala. Direktorica IPS Projekta je pri tem naštela, da so morali izvajalci storitev s prejemki poskrbeti za bolniške odsotnosti, uvajanja delavcev in vse druge z osebjem povezanimi stroški. Tožbeni zahtevek tako predstavlja razliko v ceni med plačilom, ki so ga za svoje storitve prejeli sami, in plačilom agencij za delo.

Na vprašanje sodnice Špele Grilc, zakaj so privolili v takšno pogodbo z Luko Koper, je Vesna Pucelj odvrnila, da so bili v to prisiljeni, saj bi sicer ostali brez dela v pristanišču. Dodala je, da so imela vsa nekdanja podjetja IPS tolikšen bazen delavcev, da bi lahko z uspešno tožbo odprli lastno agencijo.