Steklarna je šla v stečaj maja. Foto: MMC RTV SLO
Steklarna je šla v stečaj maja. Foto: MMC RTV SLO

Kot pojasnjujejo, so prav zaradi tega tudi zavrgli kazensko ovadbo zastopnika delavcev Steklarske nove zaradi neplačevanja prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Kazensko ovadbo so od zastopnika nekdanjih delavcev steklarne sindikata KNSS Neodvisnost prejeli leta 2007. Ker je bila ovadba nepopolna, je tožilstvo od odvetnika, ki je zastopal sindikat, zahtevalo dopolnitev in jo tudi prejelo septembra leta 2007. Ovadba je bila zatem poslana na Policijsko upravo Celje z usmeritvami, da pridobi in zbere potrebna obvestila in dokumentacijo. Po več urgencah in dopolnitvah so nato februarja prejeli končno poročilo, navajajo.

Na podlagi podatkov so ugotovili, da je za navedeno družbo že od leta 2005 dalje izkazana plačilna nezmožnost plačevanja prispevkov in davkov, zaradi česar je bila istega leta tudi uvedena prisilna poravnava. A tudi po uvedbi prisilne poravnave podjetje ni plačevalo prispevkov zaradi likvidnostnih težav. Davčni urad Celje je nato v začetku letošnjega leta izdal odločbo o odloženem plačilu davčnega dolga do konca julija letos. Steklarska nova je šla nato v stečaj že maja.

Zaradi omenjenega dovoljenja davčne uprave po ugotovitvah celjskega tožilstva ovadenim ni bilo mogoče očitati, da prispevkov niso plačevali namerno. Tožbo so zato zavrgli.

Predstavnik nekdanjih delavcev Stjepan Miklaužić je sporočil, da njihov novi zagovornik Aleksander Čeferin meni, da kazenska ovadba ne bi smela biti zavržena.