Koliko denarja je še potrebno za dokončanje projekta vrednotenja nepremičnin, ni znano. Foto: MMC RTV SLO
Koliko denarja je še potrebno za dokončanje projekta vrednotenja nepremičnin, ni znano. Foto: MMC RTV SLO
Popis nepremičnin
Geodetska uprava je do konca lanskega leta končala izdelavo sistema, vključno s preveritvijo modelov vrednotenja ter drugih podatkov o nepremičninah in prostoru s posameznimi občinami. Za popis nepremičnin in dozdajšnji razvoj sistema množičnega vrednotenja je bilo dsedaj porabljenih okoli 14 milijonov evrov. Foto: RTV SLO

V državnem proračunu sicer sredstev za sklepno fazo množičnega vrednotenja nepremičnin, to je obveščanje lastnikov o ocenjenih vrednostih njihovih nepremičnin, še ni. Brez te faze pa projekta ni mogoče dokončati, saj se brez vrednotenja ne da določiti posplošenih tržnih vrednosti nepremičninam v registru nepremičnin, kar je pogoj za uporabo podatkov v javne namene.

Vlada naj bi zagotovila sredstva za dokončanje projekta
"Vlada podpira dokončanje sistema množičnega vrednotenja nepremičnin in bo sodelovala pri iskanju najustreznejše rešitve za financiranje nalog, vendar želi, da se pri tem poiščejo najracionalnejše rešitve, ki bodo še zagotavljale ustrezno kakovost rezultatov," so zapisali v sklepu.

Podatkov o tem, koliko denarja je še potrebnega in kje ga bo valda zagotovila, na finančnem ministrstvu še niso posredovali, prav tako ne v uradu vlade za komuniciranje.

Začelo se je decembra 2006 - s popisom
Kot je znano, je geodetska uprava na prehodu v leto 2007 za namen vrednotenja izvedla popis nepremičnin v Sloveniji; popisali so nekaj več kot 1,78 milijona oz. dobrih 95 odstotkov stavb in delov stavb v državi. Junija lani so nato vzpostavili register nepremičnin, v katerem so zbrali podatke iz popisa ter iz javnih evidenc in drugih zbirk.

Pripis vrednosti nepremičninam bo rezultat množičnega vrednotenja nepremičnin. Vrednosti bodo izračunavali po posameznih vrstah nepremičnin (stanovanja, hiše, garaže, lokali, pisarne, industrijske nepremičnine in posebne nepremičnine), za vsako pa bodo oblikovali poseben model. Vrednostne cone bodo v modelu predstavljale vpliv lokacije na vrednost, končni izdelek pa bodo vrednostne tabele, po katerih se bo določilo vrednost nepremičnine glede na njene lastnosti.

Pripis vrednosti bo tudi podlaga ob morebitni uvedbi obdavčitve nepremičnin.

M. N.