Bančno zavarovalni holding bo oblikovan najkasneje do konca prihodnjega leta. Foto: RTV SLO
Bančno zavarovalni holding bo oblikovan najkasneje do konca prihodnjega leta. Foto: RTV SLO
Z uvrstitvijo na borzo se bo pokazala prava vrednost banke, poudarjajo ekonomisti. Foto: EPA
Bančno-zavarovalniški holding čez leto in pol

Skladno s programom prodaje državnega deleža v Novi kreditni banki Maribor bo na prodaj 49 odstotkov delnic, ki naj bi jih kupovali predvsem institucionalni vlagatelji. Finančni minister Andrej Bajuk je povedal, da bo ob tem steklo oblikovanje bančno-zavarovalnega holdinga okoli NKBM. V holdingu naj bi bile še Zavarovalnica Maribor, zavarovalnica Tilia in pozavarovalnica Sava.

Ustanovitev bančno-zavarovalnega holdinga
Program prodaje kapitalske naložbe države v drugi največji slovenski banki je vlada sprejela v četrtek, ko se je seznanila z informacijo o oblikovanju in razvoju bančno-zavarovalnega holdinga. Prodajalci - država, Kad in Sod - bodo prvo fazo prodaje začeli takoj, končana pa naj bi bila do konca novembra.

Postopka morata teči hkrati, saj je NKBM 50-odstotni lastnik Zavarovalnice Maribor in vlada želi njegovo privatizacijo izpeljati transparentno, je pojasnil Bajuk. Holding s sedežem v Mariboru bo ustanovljen najkasneje do konca prihodnjega leta.

Kapital banke je razdeljen na 2,2 milijona delnic. Po ocenah ministrstva bi lahko za 49-odstotni delež iztržili 2,5- do 3-kratno knjigovodsko vrednost delnice, ki je ob koncu letošnjega marca znašala 97,17 evra. Ministrstvo bo kupnino porabilo v skladu z zakonom o javnih financah.

Vlada namerava obdržati delež v banki
Preostalih 51 odstotkov delnic zaenkrat ostaja zamrznjenih. Kdaj bo vlada prodala drugi sveženj delnic, še ni znano, že zdaj pa je jasno, da bo v njej obdržala vsaj 25 odstotkov in eno delnico.

NKBM naj bi v prihodnosti postal pomemben faktor na področju poslovanja s prebivalstvom, kjer - po besedah Bajuka - naša bančna ponudba najbolj šepa.

Ekonomisti podprli uvrstitev delnic na borzo
Bogomir Kovač z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj Janez Šušteršič se strinjata, da se bo z uvrstitvijo delnic NKBM-a na borzo pokazala realna vrednost banke. Kovač je še posebej izpostavil delitev privatizacije na dva dela, ki je po njegovih besedah "smiselna", prva faza pa je po njegovih besedah "dobro zamišljena".

Ekonomist Sašo Polanec meni, da bo kotacija na borzi povečala transparentnost poslovanja banke in odgovornost uprave delničarjem. Finančni svetovalec Matej Tomažin pa trdi, da bo to pomenilo tudi "pozitivno informacijo za borzo".

Bančno-zavarovalniški holding čez leto in pol