Pred začetkom postopka konec maja je imela NLB v lasti 90,22 odstotka osnovnega kapitala in 91,73 odstotka delnic z glasovalno pravico.

NLB je v postopku iztisnitve pridobila 1.528.110 rednih delnic in 316.260 prednostnih delnic v skupni vrednosti 61,7 milijona evrov, so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz NLB-ja.

Pojasnili so, da je bil proces iztisnitve v celoti izveden v skladu s srbskim zakonom o gospodarskih družbah.

"S povečanjem lastniškega deleža v NLB Komercijalni banki NLB Skupina utrjuje položaj na enem ključnih trgov za doseganje strateških ciljev skupine," so ob tem poudarili na NLB-ju.

NLB je pogodbo o nakupu Komercijalne banke s srbsko vlado podpisala februarja 2020, za 83,23-odstotni delež pa je vključno z natečenimi obrestmi odštela 394,7 milijona evrov. Postopek nakupa je bil zaključen tik pred koncem leta 2020, ponudbo za prevzem preostalega deleža banke s sedežem v Beogradu pa je objavila marca lani.

Komercijalno banko je nato skupaj z NLB banko Beograd združila v NLB Komercijalno banko. Ta postopek se je po pridobitvi vseh ustreznih dovoljenj uspešno zaključil konec letošnjega aprila.