Nova elektrarna naj bi bila precej učinkovitejša od stare. Foto: MMC RTV SLO
Nova elektrarna naj bi bila precej učinkovitejša od stare. Foto: MMC RTV SLO

Na ministrstvu so povedali, da vloga še ni popolna, kar je potrdil tudi direktor Gen Energije Martin Novšak, ki je dejal, da potrebujejo še soglasje Elektra Slovenije (Eles), kar naj bi se predvidoma zgodilo v mesecu dni. Približno toliko časa naj bi nato potrebovali tudi na ministrstvu za sprejetje odločitve.

Vlogo so v Gen Energiji podprli s strokovnimi študijami in analizami domačih in tujih institucij, ki naj bi pokazale, da je izgradnja nove enote jedrske elektrarne upravičena z energetskega, ekonomskega in okolijskega vidika.

Energetsko dovoljenje mora pred začetkom lokacijskih postopkov sicer pridobiti vsak objekt za proizvodnjo električne energije, nazivne električne moči, večje od enega megavata.

Ministrstvo za gospodarstvo z dovoljenjem določi vrsto objekta, način in pogoje opravljanja energetske dejavnosti v objektu, pogoje v zvezi z objektom po prenehanju obratovanja, pogoje glede uporabe javnega dobra ali javne infrastrukture ter obveznosti imetnika energetskega dovoljenja v zvezi s posredovanjem podatkov ministru, pristojnemu za energijo, so pojasnili v Gen Energiji.

Nove enote ne bo pred letom 2023
Po podelitvi energetskega dovoljenja po pojasnilih ministrstva za gospodarstvo sledi najprej obravnava oz. sprejetje nacionalnega energetskega programa. Temu sledi sprejemanje državnega prostorskega načrta (tri do štiri leta), potem izdelava projektne dokumentacije (približno dve leti) in nato gradbeno dovoljenje.

Postopek gradnje bi lahko, če ne bo zapletov, stekel čez približno šest let, so še povedali na ministrstvu. Gradnja takega objekta običajno traja šest do sedem let, torej nova enota elektrarne ne bo obratovala vsaj še do leta 2023. Življenjska doba drugega bloka bi sicer znašala 60 let, dosegal bi moč 1600 megavatov, v nasprotju z zdajšnjo elektrarno, ki "zmore" le 676 megavatov.