Dostavljavci so se organizirali v sindikat. Foto: BoBo/Borut Živulović
Dostavljavci so se organizirali v sindikat. Foto: BoBo/Borut Živulović

Že prejšnji teden so sicer Wolt in Glovo v Sloveniji obvestili o vzpostavitvi omenjenega sindikata, a ni bilo nobenega odziva. "Cilj pogajanj je sklenitev kolektivne pogodbe, ki bo urejala položaj dostavljavk in dostavljavcev, ki delo opravljajo za zgoraj omenjeni korporaciji, ki imata na slovenskem trgu monopol nad storitvijo dostavljanja hrane," so zapisali v sindikatu dostavljavcev.

Po njihovih besedah so se zbrali v Miklošičevem parku v Ljubljani in od tam krenili do sedeža Wolta v Sloveniji na Parmovi ulici, nato pa še do sedeža Glova v Sloveniji na Cesti Ljubljanske brigade. Vodstvoma obeh družb so dostavili Dogovor o pristopu h kolektivnim pogajanjem.
V pisnem odgovoru so v družbi Wolt obljubili, da se bodo odzvali v postavljenem roku, so še navedli. Na sedežu Glova pa sta dostavo prevzeli dve zaposleni, ki sta se zahvalili in zatrdili, da bosta dogovor predali pristojnim v podjetju.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Rok za podpis dogovora je 9. maj

"S podpisom dogovora in pristopom h kolektivnim pogajanjem bodo Wolt in Glovo v Sloveniji dokazali, da so resnično pripravljeni na konstruktivne pogovore in urejanje položaja dostavljavk in dostavljavcev. Verjamemo, da bodo k pogajanjem pristopili kot družbeno odgovorno podjetje. Del družbene odgovornosti je namreč tudi odgovornost do tistih, ki opravljajo delo za podjetje, pomemben element tega pa je vodenje socialnega dialoga s sindikatom," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Če do postavljenega roka 9. maja ne bodo prejeli odgovora, bodo menili, da ni interesa skleniti kolektivne pogodbe. V tem primeru bodo primorani stopnjevati sindikalne aktivnosti, so napovedali.

Wolt in Glovo se sindikalizirata