Nov smučarski center bodo predvidoma sestavljali trije gondolski sistemi, na katerih bo 120 gondol s po desetimi sedeži. (slika je simbolična) Foto: Reuters
Nov smučarski center bodo predvidoma sestavljali trije gondolski sistemi, na katerih bo 120 gondol s po desetimi sedeži. (slika je simbolična) Foto: Reuters

Direktor družbe 2864 Bohinj Boštjan Čokl je povedal, da pridobitev gradbenega dovoljenja ne zavira začetka gradnje smučarskega centra, ki bi po prvotnih načrtih moral delovati že decembra 2012. Gradbeno dovoljenje je po njegovih informacijah pripravljeno za izdajo, plačati je treba le še komunalni prispevek.

"Vsi pogoji za izdajo gradbenega dovoljenja, ki ga zaradi pomembnosti projekta izdaja neposredno ministrstvo za infrastrukturo, so izpolnjeni, edino, kar je potrebno, je še nakazilo plačila komunalnega prispevka," je pojasnil Čokl. Proge pa bi lahko začeli urejati še pred pridobitvijo dovoljenja, saj so pridobili vsa soglasja in sklenili dogovore z lastniki zemljišč.

"Vendar je odločitev investitorja, da začne delati šele po odobritvi nepovratnih sredstev, v skladu z zakonom o spodbujanju tujih naložb," je dejal Čokl. Če bo sklep vlade sprejet do sredine avgusta, potem bi bilo še letos mogoče smučati v novem centru.

Zdaj že odhajajoča vlada je namreč na obisku Gorenjske konec marca letos Čoklu zagotovila, da se bo lotila medresorskega usklajevanja načina, da za smučišče zagotovijo nepovratna evropska sredstva.

Polovico sredstev naj bi bilo državnih
Podjetje MPM Engineering, ki vodi Bohinj park eko hotel, in njegov tuji partner Leitner Spa sama ne bi zmogla naložbe, ki je v prvi fazi ocenjena na 30 milijonov evrov, v drugi pa še na dodatnih 20 milijonov evrov. Od države oziroma EU-ja za največji projekt v slovensko turistično infrastrukturo v zadnjem času pričakujeta polovico potrebnih sredstev.

Od projekta ne nameravata odstopiti, saj je bilo doslej vanj že vloženih več kot 1,5 milijona evrov. Od tega je približno 700.000 evrov zagotovil Leitner, ki je drugi največji svetovni proizvajalec žičniških naprav na svetu.

Sredstva so šla za celotno tehnično dokumentacijo, analize terenov, izdelavo okoljevarstvenih poročil, analiz hrupa in za vse preostalo, kar je potrebno za pridobivanje soglasij in dovoljenj za izdajo gradbenega dovoljenja.

Novi smučarski center bodo predvidoma sestavljali trije gondolski sistemi, na katerih bo 120 gondol s po desetimi sedeži.

Prototip bo sistem računalniškega vodenja, ki bo gondole dodajal na tisti sistem, ki bo najbolj obremenjen in bodo tako čakalne dobe čim krajše. Letno Čokl računa na 150.000 smučarjev in še na 50.000 poletnih obiskovalcev.