Intereuropa, ki je pred prazniki dosegla 40 evrov, se je drugič zapored občutno pocenila. Tokrat so se najnižji posli sklepali pri 34,13 evra oziroma šest odstotkov pod gladino. Foto:
Intereuropa, ki je pred prazniki dosegla 40 evrov, se je drugič zapored občutno pocenila. Tokrat so se najnižji posli sklepali pri 34,13 evra oziroma šest odstotkov pod gladino. Foto:
Daimler Chrysler
Evropa je po štirih dneh počitka teden začela spodbudno. Kar tri odstotke dražje so bile ob 13. uri delnice DaimlerChryslerja. Foto: EPA

So vlagatelji na Ljubljanski le začeli 'ubogati' strokovnjake, ki že dolgo svarijo o pregretosti delnic slovenskih blue-chipov? Kakorkoli, popravek je bil že kar nujen, sprožili pa so ga tudi Krkini četrtletni poslovni rezultati, ki tokrat zaradi 13 odstotkov nižjih prihodkov na ruskem trgu niso tako bleščeči kot pred enim letom.

Navzgor le Petrol in Luka
Novomeški farmacevt se je ob 1,25 milijona evrov prometa pocenil na 851 evrov, okoli te cene pa so se vrteli tudi zadnji posli.Enotna tečaja delnic Intereurope in Gorenja sta zdrsnila pod 35 evrov, Istrabenza pa pod 65 evrov. Telekom in Mercator sta cenejša za dobrega pol odstotka, Pivovarna Laško in Sava pa za več kot odstotek in pol. Svetli izjemi sta rahlo dražja Petrol in Luka.

Bo tudi tokratni popravek kratkotrajen?
Nad 8.000 je nevarno, vedo alpinisti. In podobno je na naši borzi. Slovenski borzni indeks nad to vrtoglavo mejo ni dolgo zdržal. Izgubil je poldrugi odstotek in na koncu pokazal 7.991 točk. Še več, za 2,6 odstotka je padel indeks PIX (5.697 točk). Največji krivec je sklad NFD, katerega vrednost se je znižala za štiri odstotke. Glavno vprašanje je, ali bo tudi tokratni popravek kratkotrajen ali pa se bo trg spet hitro pobral.

Ameriškemu gospodarstvu ne grozi recesija
Wall Street je teden začel rahlo pozitivno, kar je bil odziv na dobre marčevske podatke o februarskem trgu dela in poročilo o možnem prevzemu kemičnega podjetja Dow Chemical, vrednega 50 milijard dolarjev. V ZDA je bilo prejšnji mesec ustvarjenih 180 tisoč novih delovnih mest. To je najboljši dokaz, da gre gospodarstvu kljub krizi na nepremičninskem trgu dobro.

Buffett se je usedel na vlak
Indeks Dow Jones (12.569 točk) je pridobil devet točk. Z lepimi dobički se lahko pohvali transportni sektor, potem ko je sloviti vlagatelj Warren Buffett kupil delež v treh železniških podjetjih. Večina evropskih borz šele s torkom končuje štiridnevne velikonočne praznike. V četrtek je delniški indeks FTSE Eurofirst 300 dan končal pri 1.540 točkah, kar je največ v zadnjih šestih tednih.

T. O.