Bodo banke svoje zasežene deleže kot obliko dokapitalizacije vlagale v preoblikovani stanovanjski sklad? Foto: BoBo
Bodo banke svoje zasežene deleže kot obliko dokapitalizacije vlagale v preoblikovani stanovanjski sklad? Foto: BoBo
Nadaljevanje krize na nepremičninskem trgu

Po dobrih dveh letih padanja cen nepremičnin je bilo zaradi lanskega povečanega trgovanja pričakovati omilitev nepremičninske krize. A prvi podatki Geodetske uprave Republike Slovenije, ki bodo uradno znani prihodnji teden, kažejo, da je bila prodaja nepremičnin v letošnjem prvem četrtletju zelo skromna, cene pa se niso bistveno spremenile. Od začetka gospodarske krize leta 2008 se je cena rabljenih stanovanj povprečno znižala za 10 odstotkov, novih stanovanj in hiš pa za od 10 do 15 odstotkov.

Nepremičnine so se lani še cenile, prodanih je bilo za 30 odstotkov več stanovanj in za 56 odstotkov več eno- in dvostanovanjskih hiš kot leto prej. Kazalo je, da se nepremičninski trg oživlja, potem pa je poznavalce presenetila letošnja kar za slabo tretjino manjša prodaja kot v zadnjem četrtletju lani, je o prvih podatkih Geodetske uprave RS (Gurs) za TV Dnevnik poročala Vlasta Tifengraber. Uradni podatki bodo sicer znani prihodnji teden.


Nas čaka še eno krizno leto?

Primerjava med večjimi nepremičninski trgi kaže, da so se v Ljubljani in Mariboru nepremičnine podražile, v Celju in Kranju pa pocenile.

Napovedanega posega države na nepremičninski trg ni bilo, prisilne poravnave in stečaji velíkih gradbenih podjetij še niso končani.

Primanjkovalo bo kakovostnih novogradenj
Po mnenju vseh sogovornikov bo kakovostnih novih gradenj prihodnja leta primanjkovalo, saj je bilo lani izdanih kar za 75 odstotkov manj dovoljenj za zidavo večstanovanjskih zgradb kot leta 2008.

Nadaljevanje krize na nepremičninskem trgu