Ko so objavili, da bo Airbus zamudil s predajo letal A380, so delnice podjetja padle za 26 odstotkov. Foto: EPA
Ko so objavili, da bo Airbus zamudil s predajo letal A380, so delnice podjetja padle za 26 odstotkov. Foto: EPA

Gustav Humbert je dejal, da je zamuda pri proizvodnji in posledično tudi dostavi največjega potniškega letala na svetu veliko razočaranje za njihove stranke, delničarje in zaposlene in da kot predsednik in glavni direktor podjetja prevzema odgovornost za nastale težave.

Materinsko podjetje Airbusa EADS je zamenjalo tudi francoskega izvršnega direktorja v upravi Airbusa Noela Forgearda, ker naj bi bil vpleten v škandal s prodajo delnic, preden je podjetje objavilo novico o zamudi.

Na čelu ponovno Francoz in Nemec
Forgearda, ki zanika vse napake pri prodaji delnic in vpletenost v škandal, bo zamenjal Francoz Luis Gallois, ki je predsednik francoskega železniškega podjetja SNCF. Humberta pa bo zamenjal Christian Streiff, nekdanji predsednik francoskega gradbenega podjetja Saint-Gobain.

Zamuda pri predaji letal airbus A380 je posledica tehničnih težav, iz Airbusa pa so sporočili, da bodo namesto načrtovanih 20 ali 25, do konca leta izročili le devet letal. S podjetji, ki so naročila letala, se Airbus ze pogaja o možnih nadomestilih.