Usoda nekdaj uspešnega holdinga še ni jasna. Foto: MMC RTV SLO
Usoda nekdaj uspešnega holdinga še ni jasna. Foto: MMC RTV SLO

"Do soglasja med vsemi bankami upnicami tako ni prišlo in ob dejstvu medtem neizvedene dokapitalizacije sledijo zakonsko določeni postopki," so sporočili iz Nove ljubljanske banke. Kot je znano, se upnice, ki jim Istrabenz dolguje okoli 350 milijonov evrov, celotna skupina pa okoli 800 milijonov, o mogočih načinih za izhod iz razmer pogajajo že od pomladi, pri čemer si je NLB, kot poudarjajo, ves čas prizadeval za izvensodno poravnavo.

Banke upnice so imele glede zavarovanja svojih terjatev v koprskem holdingu različen status, nekatere med njimi pa so po izteku repo pogodb tudi unovčile zavarovanja oziroma zasegle vrednostne papirje, s katerimi so bila posojila zavarovana.

O tem, kakšna usoda bo doletela koprski holding, lahko glasujete tudi v anketi na strani spodaj desno.

Pogovori med bankami so intenzivno potekali še konec prejšnjega tedna, a si glede prostovoljne poravnave niso bile enotne. Banke Bawag, SKB in Volksbank so že pred tedni na koprsko sodišče vložile zahtevo za uvedbo tečaja. Vendar je odločanje o stečaju za zdaj odloženo, saj je Istrabenz v ponedeljek na sodišče vložil program prisilne poravnave, ki jo morajo zdaj podpreti še upniki z najmanj 60 odstotki terjatev.