Rado Pezdir je poudaril, da je dal UVK društvu za pravno državo odlične pravne podlage za to, da so izpeljali akcijo vračila preplačane električne energije. Foto: BoBo
Rado Pezdir je poudaril, da je dal UVK društvu za pravno državo odlične pravne podlage za to, da so izpeljali akcijo vračila preplačane električne energije. Foto: BoBo
UVK
Mencinger je Soršku v eni od svojih kolumn očital predvsem, da bo na področju smučarskih vozovnic, pri žičničarjih, povzročil propad družb, ker jih je obtožil kartelnega dogovarjanja. Soršak pa je to vzel kot pavšalno diskreditacijo dela UVK-ja. Foto: MMC RTV SLO
Jože Mencinger
Jože Mencinger je glede neodvisnosti posameznih organov dejal, da je organ avtonomen, kolikor je avtonomen njegov vodja. Foto: MMC RTV SLO

Pezdir, predsednik društva za pravno državo, ki mu je prav zaradi odločbe urada za varstvo konkurence o kartelnem dogovarjanju elektrodistributerjev uspelo doseči vračilo preplačane električne energije, je dejal, je bil "Soršak definitivno najboljši državni uradnik v zgodovini slovenskega državnega uradništva. Je človek, ki je največ naredil, oživil regulatorja, ki je praktično edini delujoči".

Mencinger: Nisem bril kritičen do Sorškovega dela
Na vprašanje, kaj pričakuje od Sorškovega naslednika, pa je Pezdir odgovoril, "da je UVK društvu za pravno državo dajal odlične pravne podlage za to, da so izpeljali akcije". "In moje srčno upanje je, da bo njegov naslednik nadaljeval delo kot Soršak, sicer smo globoko v r..i."

Mencinger je Soršku v eni izmed svojih kolumn očital predvsem, da bo na področju smučarskih vozovnic, pri žičničarjih, povzročil propad družb, ker jih je obtožil kartelnega dogovarjanja. Soršak je to vzel kot pavšalno diskreditacijo dela UVK-ja, a Mencinger odgovarja, da ni bil kritičen do njegovega dela, zdelo se mu je samo nesmiselno, da kartelnega dogovarjanja obtožuje žičničarje. Dodaja, da ve, kako se oblikujejo cene smučarskih vozovnic in je model po vsem svetu enak in je odvisen od velikosti smučišča.

"V slovenski družbi je bistveno več problemov, kot so žičničarji"
Dodal je, da je "v slovenski družbi bistveno več problemov, kot so žičničarji. Jaz sem navdušen smučar in zato so me žičničarji spodbudili. V Sloveniji imamo probleme, s katerimi se je treba ukvarjati. To so verižna in navzkrižna lastništva in finančni holdingi." Ob tem priznava, da to področje presega delo UVK-ja, in dodaja, naj se s tem ukvarjajo regulatorji, vlada in parlament. "Poglejte si, kako se kopičijo podjetje na podjetje, če pogledate samo SCT in njihovo shemo, pridemo v situacijo, da s pomočjo križnih in verižnih podjetij ta sama sebi postajajo stari oče. To je problem, ne pa žičničarji."

Glede Sorškove navedbe, da ima Mencinger v energetiki svoje lastne interese, pa je zadnji odgovoril, da "v elektrogospodarstvu ni nič delal, ima pa en pogled, kako je to smiselno organizirati, in zato ni kaj raziskovati. Smiselno je organizirati tako, kot je bilo nekdaj, en ELES, ne pa razpršitve na državna podjetja, ki si med seboj konkurirajo, pri čemer imajo med seboj zelo različne proizvodne enote in je taka konkurenca nesmiselna. Podobno je z distribucijskimi podjetji, ki delujejo na zelo različnih področjih, nekje gosta naseljenost, nekje redka naseljenost, in kakršna koli konkurenca je v tem primeru nesmiselna." Dodal je: "Ne vem, zakaj me obtožuje, da jaz zagovarjam kapitaliste in menedžerje, saj me imajo v Financah in drugod za komunista."

"Nujni pogoj je, da regulator deluje samostojno"
Na vprašanje ekonomistoma, ali podpirata predlog, da se UVK preoblikuje v agencijo, ki bo neodvisna od ministrstva za gospodarstvo, pa je Pezdir odgovoril, da je "ideja dobra, saj bodo sicer na uradu deležni vsakokratne intervencije različnih političnih interesov in interesnih skupin, ki bodo pritiskale na urad. In nujni pogoj je, da regulator deluje samostojno in neodvisno in da je izločen iz kakršnega koli ministrskega organa." Mencinger pa je povedal, da "naj bo urejeno tako, kot je po svetu urejeno". "Jaz ne vem, zakaj se misli, da je kar naprej nekdo pod nekim nadzorom. Koliko je neki urad avtonomen, je odvisno od avtonomnosti tistega, ki ga vodi. Če je on avtonomen, je tudi urad avtonomen."