Prenosi slabih terjatev z NLB in NKBM na DUTB končani. Foto: BoBo
Prenosi slabih terjatev z NLB in NKBM na DUTB končani. Foto: BoBo

Družba za upravljanje terjatev bank je terjatve prenesla v petih svežnjih. Poudarili so, da je šlo za "zahteven in obsežen projekt, na katerem je štiri mesece na strani DUTB delalo 39 sodelavcev".

DUTB je bankama za prenesene terjatve izplačal za 1,1 milijarde evrov kapitala v državnih obveznicah. Nato so opravili svojo oceno vrednosti za posojila 20 podjetij, za katera bi bila lahko poštena vrednost sredstev nižja od prenosne vrednosti. Pri tem so ugotovili potrebo po oblikovanju za 92,6 milijona evrov slabitev.

Kreditna odbora DUTB odločitve v zvezi s posameznimi primeri upravljanja premoženja sprejemata že vse od knjigovodskega in pravnega prenosa terjatev, DUTB pa zdaj aktivno upravlja vse prenesene terjatve. V 19 primerih je v procesih upravljanja terjatev že naredila ključne korake za prestrukturiranje družb.

Prenosi z Abanke še stojijo
Prenosi slabih terjatev s tretje največje in podržavljene Abanke pa se še sploh niso začeli. Država jo je konec minulega leta lahko dokapitalizirala v višini 348 milijonov evrov, za dopolnjeno dokapitalizacijo v višini 243 milijonov evrov in za prenos slabih terjatev na DUTB v predvideni prenosni vrednosti 543 milijonov evrov pa čaka na dovoljenje Evropske komisije.