RTV Slovenija, ki je bila na razpisu edini ponudnik, je s tem postala operater še dveh omrežij za digitalni radio.

RTV Slovenija namreč že upravlja prvo slovensko DAB+ digitalno radijsko omrežje, multipleks R1, dosegljivo na celotnem območju Slovenije, drugo omrežje ali multipleks R2, ki je razdeljen na vzhod in zahod, ter omrežje R3, dosegljivo na območju osrednje Slovenije, so sporočili z Akosa.

Razpis za podelitev radijskih frekvenc za omrežji prizemne digitalne radiodifuzije je bil objavljen 15. marca. Obratovanje multipleksa R4 bo zavod moral začeti v 199 dneh, R5 pa v 249 dneh po vročitvi odločb.

Na Akosu so še spomnili, da je do 3. septembra odprt razpis za podelitev 24 pravic razširjanja radijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki na celotnem območju Slovenije. Radijski programi, ki bodo pridobili pravice v okviru tega razpisa, bodo lahko program vključili v novi omrežji multipleks R4 oziroma R5 in tako razširjali program po celotni državi. Agencija želi s tem obogatiti program ter prispevati k popularizaciji in širjenju digitalne radijske platforme, so navedli.

V Sloveniji je sicer 50 radijskih programov, ki so slišni na zgoraj naštetih multipleksih oziroma digitalnih radijskih omrežjih.