"Posvet pri predsedniku vlade pomeni premik v pozitivni smeri pri iskanju rešitve pereče problematike visokih cen energentov," je po posvetu dejal predsednik GZS-ja Tibor Šimonka.

Predsednik vlade Janez Janša je na četrtkovem posvetu na Brdu pri Kranju med drugim potrdil, da bo vlada zagotovila pomoč najbolj ogroženim podjetjem zaradi izjemnega dviga stroškov energije, so sporočili z GZS-ja.

Na posvetu sta se GZS in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) zavezala k optimizaciji predloga sheme pomoči, ki jo je gospodarska zbornica pripravila oktobra lani. Na posvetu se je potrdilo, da podobno kot v drugih državah EU-ja vsi domači deležniki želijo sodelovati pri oblikovanju praktičnih rešitev, ki bi omogočale gospodarstvu prebroditi trenutni položaj na področju energentov brez zaustavljanja proizvodnje, so pojasnili v GZS-ju.

Šimonka je ob tem izrazil zadovoljstvo, da se vlada zaveda nujnosti zagotovitve nemotenih delovnih procesov v podjetjih ob porastu okužb z novim koronavirusom. Gospodarstvenike namreč po eni strani skrbi, da bi bila podjetja zaradi naraščanja števila okuženih oseb in tistih v karanteni prisiljena omejiti svoje poslovanje, po drugi pa, da bi vlada z ukrepi dodatno omejila delovanje države.

Po mnenju Šimonke to za gospodarstvo ni sprejemljivo. "Zato želimo tudi z naše strani prispevati k temu, da bi dosegli čim višjo precepljenost v državi. Če bo treba sprejemati kakšne dodatne ukrepe, bomo vedno podprli to, kar bo zagovarjala stroka," je poudaril predsednik GZS-ja.

Četrtkov delovni posvet s predstavniki gospodarstva na Brdu pri Kranju je sklical Janša. Udeležila sta se ga tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek in minister za zdravje Janez Poklukar. Po Počivalškovih besedah so gospodarstveniki na posvet prišli z novimi predlogi. Pričakujejo nadaljevanje davčnih razbremenitev, razmislek o strategiji cepljenja, da bi obvladali epidemijo, in v primeru zaostrovanja ukrepov dodatno finančno pomoč, je naštel.

Zagotovil je, da bo za slovensko gospodarstvo v letošnjem in prihodnjih letih na voljo kar veliko sredstev. Gre za 100 milijonov evrov iz virov React-EU, 427 milijonov evrov iz načrta za okrevanje in odpornost, v pripravi je tudi sveženj ukrepov iz naslednje kohezijske ovojnice, kjer Počivalšek pričakuje vsaj približno enak znesek, kot je bil na voljo v prejšnjem programskem obdobju.

Poklukar je medtem opozoril, da je treba strogo upoštevati ukrepe, ki jih je vlada sprejela za omejevanje širjenja okužb.