Podpisala je namreč pogodbo o nakupu trgovske družbe Kea iz Šentjurja, ki ima 31 trgovin v Celju, Mariboru, Prekmurju in na Primorskem. Posel čaka še na zeleno luč varuha konkurence.

V družbi Studenac so se v sporočilu za javnost opisali kot najhitreje rastoča drobnoprodajna veriga na Hrvaškem po številu trgovin. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991 v Omišu pri Splitu, od leta 2018, ko so pristali v lasti Enterprise Investors in začeli temeljito poslovno preobrazbo, pa so potrojili število svojih trgovin na hrvaškem trgu, tako z odpiranjem novih lokacij kot s prevzemi manjših drobnoprodajnih verig. Kot navajajo, zdaj upravljajo 1300 trgovin v južni slovenski sosedi in imajo več kot 6000 zaposlenih.

Z nakupom podjetja Kea bi zdaj družba vstopila še na slovenski trg. Pogodba o nakupu je že podpisana, zdaj transakcija čaka na odobritev slovenske agencije za varstvo konkurence. Trenutni lastnik Kee je sicer v treh odstotkih Boštjan Kukovičič, 97 odstotkov osnovnega kapitala pa je v lasti podjetja samega.

Šentjurski trgovec je sicer družinsko podjetje z nekaj več kot 250 zaposlenimi, ki ima 31 trgovin, večinoma na Celjskem in Savinjskem, pa tudi v Mariboru, Prekmurju in na Krasu ter v primorsko-notranjski regiji. Lani je podjetje, kot so zapisali hrvaški prevzemniki, imelo skoraj 50 milijonov evrov prihodkov.

"Širitev v Slovenijo je pomemben mejnik za naše podjetje," je v sporočilu za javnost navedel generalni direktor Studenca Michal Senczuk. Po njegovih besedah želijo v hrvaškem trgovcu nadaljevati uspešno zgodbo šentjurskega trgovca ter krepiti njegove lokalne in regionalne vezi.

Za model Studenca so namreč značilne manjše prodajalne v lokalnih skupnostih, njihovo geslo pa je Majhno, a pomembno (I sitno i bitno), so navedli.

"Verjamemo, da je naš model trgovin narejen tudi po meri slovenskih kupcev, ki iščejo hiter in enostaven nakup čim bliže svojega doma," je poudaril Senczuk.