Mesečna rast je bila izrazitejša pri stanovanjskih stavbah, v katerih je bilo načrtovanih za 11 odstotkov več stanovanj kot v maju.

V juniju je bilo tako izdanih 227 gradbenih dovoljenj za stanovanjske stavbe, kar je okoli 20 odstotkov več kot maja in največ po januarju. Junija lani je bilo število z 288 medtem večje za 27 odstotkov.

Za nestanovanjske stavbe je bilo po drugi strani junija izdanih 276 gradbenih dovoljenj, kar je pet odstotkov več kot maja in drugo največje mesečno število letos po aprilskih 283. Junija lani je bilo s 306 število izdanih dovoljenj za nekaj več kot desetino večje.

Skupna površina stavb, načrtovanih z junijskimi gradbenimi dovoljenji, bo merila 151.790 kvadratnih metrov, kar je šest odstotkov več kot po gradbenih dovoljenjih, izdanih v maju. Pri stanovanjskih stavbah bo površina za 17 odstotkov večja kot maja in največja po januarju, pri nestanovanjskih stavbah pa za dva odstotka manjša, a vseeno druga največja letos.

Z gradbenimi dovoljenji za stavbe, izdanimi junija, je bila predvidena gradnja 336 stanovanj, kar je 11 odstotkov več kot mesec prej. V enostanovanjskih stavbah so bila načrtovana 204 stanovanja (18 odstotkov več), v večstanovanjskih stavbah pa 132 stanovanj (dva odstotka več). Junijsko število načrtovanih stanovanj je drugo največje po aprilskemu 399, površina načrtovanih stanovanj v njih pa je bila s 47.007 kvadratnimi metri druga največja po januarskih 48.050 kvadratnih metrih.

Junija lani je bilo denimo z izdanimi gradbenimi dovoljenji načrtovanih 439 stanovanj, njihova površina pa je bila 61.518 kvadratnih metrov.

Največ novih stanovanj je bilo junija letos načrtovanih v podravski statistični regiji, 84 ali četrtina vseh. Sledili sta osrednjeslovenska (47 stanovanj ali 14 odstotkov vseh) in obalno-kraška statistična regija (45 stanovanj ali 13 odstotkov vseh). V drugih regijah jih je bilo načrtovanih manj, najmanj v koroški statistični regiji (šest stanovanj).