Kot je danes objavilo ministrstvo za finance, je komisarka Mairead McGuinness v odzivu na skupno pismo finančnih ministrov Klemna Boštjančiča, Magnusa Brunnerja in Marka Primorca poudarila pomen krepitve unije kapitalskih trgov za spodbujanje evropske gospodarske rasti.

Za jesen je napovedala poglobljene pogovore za pospešitev razvoja evropskih kapitalskih trgov v vseh treh državah podpisnicah in tudi drugih državah članicah z namenom boljšega razumevanja pogleda različnih držav na razvoj unije kapitalskih trgov.

Ministri so se v pismu, ki so ga komisarki poslali maja letos, namreč zavzeli za napredek pri vzpostavljanju unije kapitalskih trgov, še posebej na področju usklajevanja zakonodajnega okvira in zmanjšanja birokracije, predvsem za mala in srednje velika podjetja. Ob tem so poudarili pomembno vlogo tega projekta za nadaljnji gospodarski razvoj EU-ja ter investicije v zeleno in digitalno preobrazbo v prihodnjih letih, so spomnili na ministrstvu.

"Na področju participacije malih vlagateljev preučujemo načine za povečanje njihove udeležbe in vloge pokojninskih skladov na kapitalskih trgih EU-ja," je po navedbah ministrstva dejala komisarka.

Poudarila je tudi pomen finančne pismenosti. "Z višjo ravnjo finančne pismenosti bi lahko ljudje prepoznali pomen njihove udeležbe na kapitalskih trgih in prednosti vlaganja svojih prihrankov v podjetja na trgu EU-ja. Prav tako bi morali imeti ljudje lažji dostop do varnih in stroškovno učinkovitih produktov, ki ustrezajo njihovim potrebam."

Prikimala je pozivu ministrov k birokratski razbremenitvi in dejala, da obstaja celovit sklop zakonodajnih in nadzornih okvirov na področju finančnih storitev, treba pa se je osredotočiti na to, da bodo ti okviri delovali čim učinkoviteje.

Po njenih besedah je treba posebno pozornost nameniti temu, da se razlike med nacionalnimi trgi ne bi povečevale. "Biti izključen iz prihodnjega povezovanja in razvoja unije kapitalskih trgov namreč pomeni zaostajati. Unija mora graditi na prednostih in uspehih vseh držav članic ter se ozirati čez meje EU-ja za najboljše prakse, zamisli in rešitve," je dejala.

Boštjančič je ob napovedanem obisku strokovnjakov Evropske komisije izrazil veselje, da je pobuda dobila podporo komisarke. "Skupna pobuda Slovenije, Avstrije in Hrvaške kaže tudi na to, da lahko s sodelovanjem in odločnostjo tudi manjše članice dosežemo marsikaj. Nadaljevali bomo še konkretnejše predloge s ciljem krepitve konkurenčnosti EU-ja, že zdaj pa se nam oglašajo tudi druge države članice, ki jih zanima priključitev tej naši pobudi," je dejal minister.

EU mora po njegovem mnenju najti odgovor na vprašanje, kako več evropskega kapitala obdržati in vlagati v Evropi, da bo lahko prispeval k blaginji Evrope.