Rast gre pripisati trgovanju z nečlanicami EU-ja. V petih letošnjih mesecih skupaj je bila rast izvoza 10,2-odstotna, uvoza pa 12,8-odstotna, je objavil statistični urad.

Slovenska podjetja so tako maja izvozila za 5,04 milijarde evrov blaga. Izvoz v članice EU je dosegel 2,59 milijarde evrov in bil vrednostno za 4,4 odstotka manjši kot maja lani. Izvoz v nečlanice EU-ja je bil medtem z 2,45 milijarde evrov medletno večji za 10,7 odstotka.

Levji delež rasti menjave z nečlanicami predstavljajo posli oplemenitenja, ki obsegajo spreminjanje, izdelavo, sestavljanje, izboljšavo in prenovo uvoženega blaga s ciljem, da se proizvede nov ali resnično izboljšan izdelek. Ti posli so še posebej poudarjeni v farmacevtski industriji in v trgovini s Švico, od koder prihajata največja tuja vlagatelja v farmacevtsko panogo, Novartis in Sandoz.

Brez poslov oplemenitenja je bil izvoz v tretje države pri 872 milijonih evrov, kar je 7,8 odstotka več kot v primerljivem času lani.

Uvoz blaga je maja medtem dosegel 5,57 milijarde evrov. Uvoz iz držav EU-ja je dosegel 2,69 milijarde evrov in bil za 2,8 odstotka manjši kot maja lani. Uvoz iz nečlanic je bil z 2,88 milijarde evrov medletno večji za 13,8 odstotka. Brez poslov oplemenitenja pa se je uvoz iz tretjih držav medletno zmanjšal za tri odstotke, na 791 milijonov evrov.

Pokritost uvoza z izvozom je bila maja 90,4-odstotna. Primanjkljaj v blagovni menjavi s tujino je znašal skoraj 536 milijonov evrov.

Majske številke so bistveno bolj umirjene kot aprila, ko je bil izvoz na krilih poslov oplemenitenja medletno večji za skoraj polovico, uvoz pa za tretjino.

V petih mesecih skupaj je izvoz blaga dosegel 25,45 milijarde evrov. Izvoz v članice EU-ja je bil s 13,16 milijarde evrov medletno manjši za 1,1 odstotka, izvoz v nečlanice Unije pa z 12,28 milijarde evrov za 25,4 odstotka večji.

Petmesečni uvoz blaga je medtem dosegel 27,23 milijarde evrov. Uvoz iz članic EU-ja je bil s 13,52 milijarde evrov medletno manjši za 1,9 odstotka, uvoz iz nečlanic Unije pa s 13,70 milijarde evrov za 32,4 odstotka večji.

Primanjkljaj v blagovni menjavi je v petih mesecih znašal 1,78 milijarde evrov, pokritost uvoza z izvozom je bila 93,5-odstotna.