Na področje davkov na nepremičnine se je nanašalo 65 odstotkov vseh prejetih pritožb v prvem polletju. Na Fursu so pojasnili, da gre predvsem za pritožbe na nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča zaradi netočnih pridobljenih podatkov od občine, v manjšem delu pa za pritožbe na davke od premoženja.

"Velja pa opozoriti, da se je število vloženih pritožb na tem področju zmanjšalo glede na enako obdobje leta 2023," so dodali.

Tudi na področju dohodnine se je število pritožb, teh je bilo 16 odstotkov od vseh prejetih pritožb, zmanjšalo. Nanašale so se predvsem na letno odmero dohodnine, večinoma zaradi naknadnega uveljavljanja davka, plačanega v tujini, in pa tudi na ugotavljanje rezidentskega statusa.

Od vseh pritožb na izdane akte davčnega organa, ki so jih v prvem polletju letos obravnavala sodišča, jih je bilo 74 odstotkov ugodno rešenih za Furs. To pomeni, da je bila pritožba zavezanca zavrnjena ali zavržena ali pa je bil postopek ustavljen.

Od preostalih zadev so jih 20 odstotkov sodišča vrnila Fursu v ponovni postopek, v šestih odstotkih pa so spremenila oziroma odpravila njegove upravne akte. Največje število spremenjenih ali odpravljenih upravnih aktov je na področju davka na nepremičnine, razlog pa je predvsem neusklajenost podatkov za odmero na strani občin.