Politika ima po mnenju nekaterih udeležencev pogosto premalo posluha za gospodarstvo.

Tako organizator današnjega dogodka Janez Pretnar kot član Slovenskega gospodarskega sveta Andrej Božič sta poudarila, da pri tej skupini ne gre za ustanavljanje nove stranke, kot so poročali nekateri mediji. Znotraj te skupine bo delovala posebna gospodarska iniciativa, ki je bila po Božičevih besedah ustanovljena za to, "da bomo kot aktivni državljani lahko spodbujali dialog".

Podjetniki in člani te iniciative Mark Pleško (Cosylab), Jernej Zupančič (Cleangrad), Dušan Olaj (Duol) in Nada Jaklič Košir (Mides storitve) so na okrogli mizi predstavili svoja stališča do gospodarstva. Kot je bilo slišati, v Sloveniji manjka neka dolgoročna vizija glede razvoja.

"Težava politike je, da dela kratkoročne načrte, od enih volitev do drugih," je poudarila Jaklič Košir in dejala, da je treba presegati politične razlike in si zastaviti vizijo, ki se je bo morala držati katera koli stranka, ki pride na oblast.

Sodelujoči na okrogli mizi so obenem opozorili, da je v politiki velikokrat premalo posluha za gospodarstvo. S to skupino si zato želijo odpreti prostor za neko javno diskusijo.

Zbrane je nagovoril predsednik državnega sveta Marko Lotrič, ki je predstavil sklepe prve razvojne konference državnega sveta. Kot je poudaril, je vzpostavitev učinkovitih, finančno močnih in avtonomnih pokrajin ključnega pomena za reševanje sodobnih razvojnih izzivov, ki jih prinašajo vse pogostejše krizne situacije. Obenem je spomnil na padec Slovenije na lestvici konkurenčnosti inštituta IMD.

"Menim, da je za izboljšanje stanja nujno izpeljati premišljene strukturne reforme, vključno z decentralizacijo, da si je treba prizadevati za krepitev kadrov, zmanjšati stroške dela in revidirati obstoječo zakonodajo," je dejal. Prepričan je tudi, da je za zagotavljanje zadostne količine cenovno dostopne električne energije gradnja drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem nujna.

Ekonomist Mojmir Mrak je pojasnil, da je svet pred spremembo svetovnega ekonomskega upravljanja. Vojna v Ukrajini je okrepila delitev sveta na dva gospodarska bloka, enega pod vodstvom ZDA in drugega pod vodstvom Kitajske. Med gospodarskimi posledicami vidi krepitev vloge kitajskega juana in zmanjšanje vloge ameriškega dolarja.

Prehod na novo gospodarsko upravljanje prinaša več izzivov za EU, med drugim se spopada z izzivom pešanja konkurenčnosti gospodarstev. To pešanje je po Mrakovem mnenju med drugim posledica tega, da so trgi proizvodov in delovne sile v EU-ju še vedno preveč regulirani, da finančnemu sektorju primanjkujejo skladi tveganega kapitala in da so cene energije znatno višje od tistih, ki jih imajo tekmeci.

Pri umeščanju v to novo svetovno okolje je za Slovenijo smiselno razlikovati med skupino izzivov, ki jih ni mogoče učinkovito obravnavati na nacionalni ravni, in med skupino izzivov, ki jih je mogoče začeti reševati na tej ravni. Izzivi, ki čakajo nosilce ekonomske politike v Sloveniji, sta manevriranje znotraj večinoma fiksnega makroekonomskega okvira in prevetritev razvojnih prioritet v povezavi s spremembami, ki se dogajajo na svetovni ravni in na ravni EU-ja. Med izzivi je Mrak izpostavil izvedbo strukturnih reform ter nadaljevanje krepitve internacionalizacije in konkurenčnosti gospodarstva v spremenjenem mednarodnem okolju.

Nastopiti bi moral tudi politik Anže Logar, predsednik Platforme sodelovanja, ki je iz zdravstvenih razlogov udeležbo odpovedal. Namesto njega je prek videoklica zbrane nagovoril ekonomist Igor Masten, član upravnega odbora Platforme sodelovanja. Med drugim je dejal, da mora biti razprava o ekonomskih težavah osnovana na zelo trdnih javnofinančnih temeljih.

Predsednik Združenja za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Igor Zorko je ob tem napovedal še dogodek na temo digitalizacije gospodarstva in javne uprave, ki bo oktobra.

Na današnji dogodek so organizatorji povabili vse parlamentarne stranke, a so se srečanja udeležila le iz stranke NSi. Več zanimanja zanj je bilo med zunajparlamentarnimi strankami, saj so se dogodka med drugim udeležili predsednik Dobre države Smiljan Mekicar, predsednik stranke DeSUS Vlado Dimovski, predsednik SNS-a Zmago Jelinčič Plemeniti, predsednik SLS-a Marko Balažic in predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec.