Čisti dobiček je medletno porasel za 14 odstotkov na 1,51 milijarde dolarjev (1,42 milijarde evrov), čista prodaja pa za 12 odstotkov na 11,78 milijarde dolarjev (16,69 milijarde evrov), je objavil koncern.

Farmacevtski gigant je objavil tudi podatek o čistem dobičku, izračunanem na podlagi globalno sprejetih računovodskih standardov, ki izključuje izredne dogodke. Ta je v minulih treh mesecih znašal 3,59 milijarde dolarjev, potem ko je v enakem obdobju leto prej dosegel 3,04 milijarde dolarjev.

Čisti dobiček Novartisa na delnico se je v tretjem trimesečju ustavil pri 0,73 dolarja, potem ko je bil v tretjem trimesečju lani pri 0,61 dolarja. Čisti dobiček na delnico, ki izključuje izredne dogodke, se je medtem z lanskih 1,40 dolarja okrepil na 1,74 dolarja. To je nekaj nad napovedjo analitikov, ki so za tiskovno agencijo Reuters napovedali čisti dobiček na delnico brez upoštevanja izrednih dogodkov pri 1,70 dolarja.

Novartis je sporočil še, da so sprožili vnaprej napovedan program odkupa lastnih delnic v vrednosti do 15 milijard dolarjev. Te aktivnosti naj bi zaključili do konca leta 2025.

Pojasnili so še, da so glede srednjeročnih obetov optimistični.

Novartis je pomembno prisoten tudi v Sloveniji, na dveh lokacijah se posveča razvoju in proizvodnji originalnih in bioloških zdravil.