Foto: BoBo
Foto: BoBo

Inovativnost in trajnostno naravnanost podjetja je pohvalila tudi predsednica države ter poudarila pomen čebel in varstva okolja.

"Čebele so naše učiteljice že sedem desetletij in so nas navdihnile, da smo iz majhnega podjetja za izvoz medu zrasli v vodilnega proizvajalca prehranskih dopolnil na osnovi čebeljih pridelkov," je povedala lastnica in direktorica družinskega podjetja Medex Aleša Mižigoj. Spomnila je, da je podjetje v 70 letih prehodilo dolgo pot ter v tem času doživelo tako dobre kot slabe letine, pa menjave valut, držav in režimov.

Podjetje, ki ga je 16. februarja 1954 ustanovila Zveza čebelarskih društev Slovenije, je bilo na začetku specializirano za izvoz medu. Prelomnico v razvoju podjetja je predstavljalo odprtje sodobnega laboratorija, ki je bil v zgodnjih 60. letih prejšnjega stoletja med prvimi tovrstnimi v Evropi.

"Postali smo inovatorji in ambasadorji apiterapije, s čimer smo tradicijo uporabe čebeljih pridelkov dvignili na znanstveno raven. Z raziskavami matičnega mlečka, propolisa in drugih čebeljih pridelkov ter povezovanjem z akademsko in zdravstveno stroko smo že takrat dokazovali neverjetno učinkovitost čebeljih pridelkov in njihov pomen za zdravje ljudi," je povedala Mižigoj.

Spomnila je, da je Medex s svojim delovanjem močno prispeval k razvoju čebelarstva na območju nekdanje Jugoslavije. Ob razpadu Jugoslavije je izgubil 80 odstotkov trga. Težke čase je prebrodil z vpeljavo novih linij piškotov in napolitank. Na začetku novega tisočletja pa so se v Medexu popolnoma usmerili v proizvodnjo prehranskih dopolnil.

Mižigoj je spregovorila tudi o tradiciji čebelarstva na Slovenskem in dodala, da smo Slovenci zagotovo med pionirji pri uporabi čebeljih pridelkov. V ZDA šele zdaj odkrivajo prednosti in lastnosti propolisa, medtem ko je v Sloveniji ta že desetletja prisoten v vsaki domači lekarni, je pojasnila.

"V Medexu čutimo, da je naša odgovornost ohranjati bogato dediščino in z znanostjo podpirati izročilo prednikov o edinstvenosti čebeljih pridelkov," je o načrtih za prihodnost povedala Mižigoj. Med izzivi je opozorila, da zaradi toge zakonodaje znanstveno dokazanih učinkov čebeljih pridelkov ne smejo deliti s širšo javnostjo, saj čebelji pridelki spadajo na področje prehranskih dopolnil in ne zdravil.

Slavnostnega praznovanja Medexovega jubileja, na katerem so se zbrali zaposleni in poslovni partnerji, sta se udeležili tudi predsednica države Nataša Pirc Musar ter ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić.

Kot je poudarila predsednica, je Medex eno najprepoznavnejših slovenskih podjetij in ambasador slovenskega gospodarstva v številnih državah sveta. Podjetje stalno vlaga v razvoj, raziskave in inovacije, saj se zaveda, da brez tega ni uspešnih podjetij in družbene blaginje. Hkrati spodbuja razvoj čebelarstva po svetu in s tem uresničuje vrsto trajnostnih ciljev, je poudarila.

Spomnila je, da so čebele ključne za prehransko varnost in biotsko pestrost. "Človeštvo ima dolžnost, da ščiti in varuje čebele," je poudarila in dodala, da Slovenija igra ključno vlogo pri ozaveščanju o pomenu čebel za naš planet.

Kot je dejala Mižigoj, se svet vse bolj zaveda pomena čebel za opraševanje, brez katerega si ne moremo predstavljati pridelave hrane in ohranjanja planeta. "Moramo si prizadevati za čistejši zrak, zdravo prst in varno okolje, da bodo lahko tudi prihodnji rodovi uživali v blaginji, ki jo te čudovite opraševalke prinašajo," je poudarila.