Pfizer zato računa, da bo prodal več cepiva proti covidu-19; prihodki iz naslova prodaje cepiva bodo samo letos dosegli 36 milijard dolarjev.

Pfizer načrtuje, da bo letos dobavil 2,3 milijarde odmerkov cepiva proti covidu-19. V primerjavi z julijsko napovedjo je to 200 milijonov več. Skupno se bodo tako prihodki od prodaje cepiva povzpeli s prej načrtovanih 33,5 milijarde dolarjev na 36 milijard dolarjev, kaže posodobljena ocena, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

K temu naj bi prispevali novi izbruhi pandemije covida-19 v številnih delih sveta, regulatorne odobritve poživitvenih odmerkov cepiva in odobritve cepiva za mlajše populacije.

Posodobljena napoved spremlja Pfizerjevo poročilo o poslovanju v tretjem letošnjem četrtletju. Farmacevtski velikan je v tem obdobju ustvaril 8,15 milijarde dolarjev dobička, potem ko ga je lani v enakem obdobju dosegel 1,47 milijarde dolarjev.

Prilagojeni dobiček se je glede na tretje četrtletje lani povzpel za 133 odstotkov, na 7,7 milijarde dolarjev, navaja nemška tiskovna agencija DPA. Prihodki koncerna so se v tem obdobju povečali za 134,3 odstotka, na 24,09 milijarde dolarjev.

Cepivo proti covidu-19 je čez noč postalo eden od najbolje prodajanih izdelkov v 172-letni zgodovini Pfizerja. Podjetje sicer stroške in zaslužek iz tega naslova deli z nemškim partnerjem, podjetjem BioNTech, navaja Reuters.