Po izvedenem postopku je SDH skoraj polovični lastnik DSU-ja, cilj operacije pa je tudi širitev delovanja DSU-ja na gradnjo javnih neprofitnih stanovanj.

S prenosom dejavnosti upravljanja nepremičnin je SDH pridobil 49,60-odstotni lastniški delež DSU, medtem ko preostali 50,40-odstotni delež ostaja v lasti Republike Slovenije, so sporočili iz državnega upravljavca naložb.

Prenos je bil izveden po stanju na dan 31. december 2023, pri čemer DSU kot univerzalni pravni naslednik prevzema vse pravice in obveznosti, povezane s prenesenim premoženjem.

Gre za uresničevanje julija sprejete prenovljene strategije o upravljanju državnih naložb, ki predvideva, da bo SDH nepremičninsko dejavnost, ki jo je pridobil ob pripojitvi Družbe za upravljanje terjatev bank, prenesel na DSU, ta pa bo prenesene nepremičnine oz. sredstva od njihovih prodaj pretežno uporabil za gradnjo dostopnih javnih najemnih stanovanj.

Preneseno premoženje po pojasnilih iz holdinga obsega skoraj 200 sklopov nepremičnin z opremo, pet kapitalskih naložb v projektne nepremičninske družbe in terjatve SDH-ja do teh družb. Skupna knjigovodska vrednost prenesenega premoženja je približno 102 milijona evrov.

Poleg premoženja je na DSU prešlo tudi 34 zaposlenih SDH-ja z različnimi strokovnimi profili, kar bo po prepričanju holdinga zagotovilo nemoten prenos dejavnosti upravljanja nepremičnin in strokovno kontinuiteto.

Prenos nepremičninske dejavnosti bo po prepričanju SDH-ja prinesel številne pozitivne poslovne in finančne sinergijske učinke na področju razvoja in upravljanja nepremičnin ter DSU-ju omogočil začetek širitve dejavnosti na razvoj in gradnjo javnih najemnih stanovanj.

Glede na projekcije, omenjene v medijih, bi lahko DSU, katerega primarna dejavnost je prav upravljanje nepremičnin, do leta 2030 s temi sredstvi zgradil 2500 dostopnih najemnih stanovanj.

Stanovanja naj bi po napovedih gradil po t. i. avstrijskem modelu. DSU naj bi tako osnovni kapital za gradnjo pridobil s prodajo nestanovanjskih nepremičnin ter nato s tem in različnimi povratnimi sredstvi financiral gradnjo stanovanj. Financiranje iz proračuna tako ne bi bilo potrebno.